Danska pooštrila mjere za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael
(Izvor: Ilustracija)

Danska pooštrila mjere za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael

Danska vlada je objavila da će implementirati "veoma restriktivan pristup" za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael zbog "katastrofalnih posljedica" napada na Gazu.

"Kao rezultat rata između Izraela i Hamasa i katastrofalnih posljedica koje rat ima za civilno stanovništvo Gaze, Ministarstvo vanjskih poslova je od 25. marta 2024. godine dodatno pooštrilo pristup izvozu vojne opreme u Izrael", kazao je ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen.

Istakao je da će Danska preći s već restriktivnog pristupa na vrlo restriktivan pristup kada donosi procjenu o specifičnim primjenama za izvoz vojnih sredstava u Izrael.

"Sav izvoz oružja u Izrael procjenjivat će se od slučaja do slučaja", rekao je Lokke Rasmussen.

Naglasio je da će se odluka sada donositi na osnovu "veoma restriktivnog pristupa" u skladu sa sporazumom Ujedinjenih naroda (UN) o trgovini oružjem i pravila Evropske unije (EU) o izvozu oružja.

Vlada Danske je uvela ograničenje nakon što su četiri organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International, tužile Dansku zbog nepoštivanja zakonskih obaveza u dozvoli izvoza oružja u Izrael.

federalna.ba/AA

Danska