Prilog: Lejla Memić

Dan državnosti slavi ko voli Bosnu i Hercegovinu

U dijelu Federaciji Bosne i Hercegovine zastave i svečana atmosfera, u Republici Srpskoj običan radni dan. Država kao sljedbenik Republike BiH naslijedila je Zakon o praznicima prema kojem se 25. novembar obilježava kao Dan državnosti BiH - onaj ko to ne obilježava krši zakon i Dejtonski mirovni sporazum, Ustav koji je predvidio njen kontinuitet. Danas ga obilježavaju oni koji vole ovu zemlju gdje god da se nalaze.

U dijelu Federacija Bosne i Hercegovine obilježava se Dan državnosti. Na polupraznim ulicama zastave. Neradni je dan za mnoge.

Tog dana 1943. godine u Mrkonjić Gradu počelo je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a na kojem je obnovljena državnost BiH. Odlukom na ovom zasjedanju, Bosna i Hercegovina je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. No, predstavnici vlasti u RS-u smatraju da Bosna i Hercegovina nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa se u Republici Srpskoj taj dan obilježava kao praznik.

Član tročlanog državnog Predsjedništva Milorad Dodik i de facto čelnik Republike Srpske odbija prihvatiti bilo koji simbol koji bi mogao zbližiti narode u Bosni i Hercegovini, propagirajući isključivo ideju da srpski narod u Republici Srpskoj treba imati što veću autonomiju unutar Bosne i Hercegovine, a u konačnici se i otcijepiti. No, godinama se Dan državnosti BiH obilježava u Banjoj Luci i drugim gradovima RS-a kroz različite tribine, izložbe i predavanja, kazao je potpredsjednik Republike Srpske, član SDA Ramiz Salkić.

Prijedlog zakona o praznicima, koji se na prijedlog SDP-a našao na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta BiH 2010, bio je neprihvatljiv poslanicama iz RS-a. Federacija ima ovaj zakon, ali ga se svi kantoni ne pridržavaju.

No kako to izgleda u stvarnosti. Jedni neće, drugi lažno hoće. I jednim i drugim i trećim je važno da imaju stalno oko čega da se spore, jer spor i nesporazumi njih održavaju na površini koja se zove vlastodržačka fotelja, kaže za Radio Federacije BiH profesor Esad Bajtal.

Dan državnosti BiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 28.11.2021 00:20
Vijesti u 22 Federalni radio
0 27.11.2021 22:08
Dan državnosti BiH Banja Luka BiH izložba Stara Bosna
0 27.11.2021 21:16
sport Federalni radio
0 27.11.2021 17:17
Federalni radio Vijesti u 17
0 27.11.2021 17:16