Cvijanović i Plenković o unapređenju bilateralne i regionalne saradnje

Cvijanović i Plenković o unapređenju bilateralne i regionalne saradnje

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas, u Zagrebu, u okviru radne posjete Republici Hrvatskoj, sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju bilateralne i regionalne saradnje, ukupnih odnosa dvije strane, kao i o procesu evropskih integracija. Tom prilikom, Cvijanović je zahvalila sagovorniku za podršku koju Hrvatska u kontinuitetu pruža evropskom putu BiH, istakavši da u pogledu članstva u EU postoji opći konsenzus predstavnika oba entiteta i svih konstitutivnih naroda u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata poput pristupnog puta od novog mosta na Savi kod Gradiške do Okučana, kojim će saobraćajna komunikacija prema Hrvatskoj i EU biti značajno unaprijeđena.

U razgovoru sa hrvatskim premijerom, predsjedavajuća Predsjedništva je još jednom izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj Gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad. Cvijanović je istakla da bi i to, kao i druga otvorena pitanja između Hrvatske i BiH, trebalo rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa, uzimajući u obzir obostrani interes, sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva sa obje strane granice.

Tom prilikom Cvijanović je informirala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, te posebno naglasila važnost dijaloga sa ciljem stabilizacije političke situacije u BiH, kao i dosljednog poštovanja Daytonskog sporazuma i ustavne pozicije svih konstitutivnih naroda - saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Željka Cvijanović Andrej Plenković
genocid u Srebrenici Generalna skupština UN-a rezolucija o Srebrenici Željka Cvijanović Milorad Dodik
0 10.05.2024 20:51
Andrej Plenković mandatar za novu Vladu RH
0 10.05.2024 11:31