Čuvarice gastro tradicije Posavine
Ubrzani tempo života i nedostatak vremena umnogome su promijenili i naše gastro navike. Sve se više konzumira fast food i gotova hrana, unatoč tomu, tradicionalna kuhinja u Posavini sve je cjenjenija i zastupljenija. Svoju gastro tradiciju posebno njeguju posavske žene, a recepture koje su im ostavile u naslijeđe njihove bake i prabake ljubomorno čuvaju od zaborava i prenose na mlađe naraštaje.
Hrana pripremljena po starim domaćim izvornim receptima glavni je specijalitet svih važnijih manifestacija u Posavini. Među njima, u samom vrhu su popularni posavski listarići, koji su svojim okusom i mirisom primamljivi i neodoljivi svima. I danas se pripremaju po originalnoj recepturi.
„Imam svoje tijesto koje Mandica i ja radimo. To je isto kao prije - jaja, jogurt, mlijeko, brašno, sol - ništa nije po novom, već sve kao prije što je bilo“, priča Ružica Vukić iz Tolise.
Ova je hrana danas postala istinska delicija i govori kako se nekada živjelo. Naše su bake i prabake s malo sastojaka uvijek uspijevale donijeti mnogo okusa i zadovoljstva.
„Naslijedila sam to od svoje bake i hvala joj što me je naučila i tako ću prenijeti i na svoju djecu. Mladi su zainteresirani, imam kćerku koju interesira, tako da će prihvatiti to moje“, dodaje Vukić.
Čuvarice posavskih gastro običaja i tradicije su i članice Udruge Marija iz Domaljevca, koje uvijek oduševe slatkim delicijama.
„Večeras nudimo bakine kolače i naše domaće fritule, posavske“, ističe Blaženka Lucić, članica udruge žena Marija Domaljevac.
Udruga Marija utemeljena je 2012. godine s ciljem očuvanja i njegovanja bogate tradicije i kulturne baštine posavskoga kraja. Uz provjerenu recepturu, uvijek dodaju i najvažniji sastojak.
„Puno ljubavi, baš puno za naš narod i to onda ne bude teško“, kaže Lucić.
Zahvaljujući ovim vrijednim i umješnim kuharicama, tradicionalna posavska kuhinja će i dalje oduševljavati i najistančanija nepca, posebice turista koji dolaze u Posavski kanton.
federalna.ba