videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2)

CG: Nakon pada vlade, DPS spreman razgovarati o uslovima za vanredne izbore

Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore, koja je sinoć zajedno s još 20 poslanika oborila manjinsku vladu Dritana Abazovića, poručila je danas da su vanredni parlamentarni izbori izlazak iz političke krize u Crnoj Gori.

"Morat ćemo se dogovoriti o tome ko te izbore treba pripremiti, ne bismo li nakon njih napokon dobili evropsku vladu koja će građanima i državi vratiti izgubljeno samopouzdanje", kazao je poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

Nikolić je rekao da je njegova partija spremna na konstruktivan dijalog sa svim parlamentarnim partijama. DPS je podržavao odluke Abazovićeve vlade u skupštini Crne Gore, ali nije bio dio izvršne vlasti.

Skupština Crne Gore sinoć je nakon višesatne rasprave izglasala je nepovjerenje vladi Dritana Abazovića, nakon svega 100 dana njenog rada.

Za pad vlade glasalo je 50 poslanika Skupštine Crne Gore koja ima 81 poslanika.

Vlada je smijenjena glasovima Demokratske parije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Demokratske unije Albanaca (DUA), podnosioca inicijative o nepovjerenju kabinetu Dritana Abazovića.

Tu inicijativu podržali su poslanici Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

SDP i BS su bile dio Abazovićeve vlade, a inicijativa za smjenu je zatražena nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), početkom augusta ove godine.

Glasanje su bojkotovali Abazovićeva koalicija okupljena oko pokreta URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratski front (DF) i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

Ovo je druga vlada u Crnoj Gori koja je pala u posljednja tri mjeseca.

Nakon njenog pada moguća su dva rješenja: razgovori o novoj većini ili skraćenje mandata Skupštini i vanredni parlamentarni izbori.

federalna.ba/Beta

Crna Gora Dritan Abazović Vlada
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Institut za nestale osobe BiH Srbija Crna Gora Bosna i Hercegovina
0 29.11.2022 17:55
Mreža Crna Gora
0 22.11.2022 21:48
Crna Gora Francuska Rukomet
0 20.11.2022 21:52
košarka SP kvalifikacije Crna Gora Litvanija
0 14.11.2022 21:42