Crna Gora bi početkom sljedeće godine mogla odblokirati pregovore

Crna Gora bi početkom sljedeće godine mogla odblokirati pregovore

Uoči summita EU-zapadni Balkan koji se održava 13. prosinca, europski dužnosnici ističu da bi već početkom sljedeće godine Crna Gora mogla ispuniti privremena mjerila iz poglavlja koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava te pravdu, slobodu i sigurnosti, piše portal RTCG.

- Sada s novom vladom i ministrom pravde vrlo lako se može doći do scenarija da početkom naredne godine Crna Gora dobije šansu da ispuni privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. To je izuzetno važno jer bi to bio ključ koji bi značio da bi Crna Gora mogla početi zatvarati poglavlja - naglašeno je u Bruxellesu.

Dužnosnici objašnjavaju da privremena mjerila pokrivaju veliki broj različitih sektora u oblasti pravosuđa, osnovnih prava, borbu protiv korupcije, borbu protiv organiziranog kriminala, ali i ističu da bi imenovanja u pravosuđu dala "odlučujući podsticaj" šansama Crne Gore da ispuni zadate kriterije.

- To su imenovanja trojice nedostajućih članova sudskog vijeća. Očekujemo izbor stalnog predsjednika Vrhovnog suda i stalnog Vrhovnog državnog tužitelja i predsjednika Tužiteljskog vijeća - podsjećaju EU dužnosnici.

Napominju i da je potrebno da ta procedura bude zasnovana na zaslugama i transparentnosti, kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje pravosuđa uz neovisnost, nepristranost i integritet.

U Bruxellesu ističu i da bi, potencijalno, u narednih šest mjeseci Crna Gora mogla biti uspješna priča koja bi mogla ubrizgati pozitivni trenutak u zapadnobalkansku agendu proširenja.

federalna.ba/Fena

Crna Gora
Saša Magazinović Zdenka Popović Crna Gora Bosna i Hercegovina
0 19.02.2024 13:08
Crna Gora štrajk prosvjetni radnici
0 19.02.2024 09:54
Crna Gora saobraćajna nesreća
0 18.02.2024 08:46
Bošnjačka stranka Crna Gora Elmedin Konaković
0 12.02.2024 18:12