videoprilog Dejane Regoje (Dnevnik 2)

Čović: Mogući izbori prema HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da će izbori u oktobru biti održani prema izmjenjenom i dopunjenom Izbornom zakonu BiH, ukoliko ga usvoji i Predstavnički dom parlamenta BiH. "Svjesni smo svih okolnosti i opstrukcija sa bošnjačke strane u Federaciji BiH već dvije godine. Otvoreno se govorilo da mora ostati status quo. Neću ništa hipotetički govoriti", rekao je Čović.

On je istakao da su pravila za izbore jasna i podsjetio da su i izbori u Mostaru 2020. godine održani prema sporazumu koji je usvojen u julu. Čović je konstatovao da je situacija u BiH zastrašujuće loša i prijeteća za sve procese. On je izrazio zadovoljstvo jer danas usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako je rekao, odražava stanje u Federaciji BiH.

"Zbog nemogućnosti da napravimo dogovore sa partnerima posljednje dvije godine, mi smo išli sami sa inicijativom da pokrenemo te izmjene. One su na tragu vođenih razgovora jer kod bošnjačke strane nije bilo spremnosti - željeli su po svaku cijenu zadržati status quo", rekao je Čović.

Čović je pojasnio da je i Ustavni sud BiH opširno obrazložio poziciju prijedloga izmjena i dopuna Zakona, podsjetivši da je inicijativa prošla poslovničku proceduru nakon vitalnog interesa bošnjačkog naroda. On je izrazio nadu da će izmjene i dopune biti usvojene i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Nadam se da ćemo imati kvalitetnu raspravu i dovoljno mudrih ljudi da, nakon sprovedenih izbora, a u skladu sa jednim dijelom rasprave koja se vodila u Briselu, možemo stvoriti ambijent da do i nakon izbora poštujeme određene kodekse ponašanja i što prije uspostavimo vlast", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice Doma naroda.

On je izrazo uvjerenje da će na taj način što prije biti obezbijeđeni uslovi za kandidatski status BiH. Čović je rekao da je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama jedan od uslova za kandidatski status, te da je dobro što je danas usvojen.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji predviđa da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, kao i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Riječ je o zakonskom aktu čiji predlagači su delegati iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak i koji je na sjednici Doma naroda 27. aprila prograšen štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda i upućen Ustavnom sudu BiH. 

federalna.ba/Srna

Dragan Čović Izborni zakon
Denis Zvizdić Izborni zakon Izrael
0 08.08.2022 19:30
Izborni zakon Emir Hajdarović Izrael
0 08.08.2022 18:33
Izrael BiH Izborni zakon
0 08.08.2022 12:19
Gabriel Escobar Christian Schmidt Izborni zakon OHR
0 06.08.2022 19:54
Irena Hadžiabdić CIK BiH SIP BiH Christian Schmidt Izborni zakon
0 04.08.2022 19:23