Claudia Sheinbaum na putu da postane nova predsjednica Meksika
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Claudia Sheinbaum na putu da postane nova predsjednica Meksika

Kandidatkinja vladajuće stranke u Meksiku Claudia Sheinbaum je na putu da postane prva žena predsjednica Meksika, pokazuju izlazne ankete.

Predviđa se da će 61-godišnja bivša gradonačelnica Mexico Cityja osvojiti 56 posto glasova na izborima koji su održani jučer, uvjerljivo pobijedivši svoju glavnu suparnicu Xóchitl Gálvez, navodi BBC.

Preliminarni rezultati također joj daju veliku prednost.

Ako se izlazne ankete potvrde, Sheinbaum će 1. oktobra preuzeti dužnost i tako zamijeniti svog mentora, trenutnog predsjednka Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Sheinbaum je obećala kontinuitet, rekavši da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomogle najsiromašnijim Meksikancima.

Mario Delgado, predsjednik Morene, nazvao je izbore "zvjezdanim trenutkom u historiji naše zemlje".

Pristaše su počele pristizati na Zócalo, glavni trg Mexico Cityja, s transparentima na kojima je pisalo "Claudia Sheinbaum, predsjednica" kako bi proslavile predviđenu pobjedu nakon što joj je pet izlaznih anketa dalo veliko vodstvo.

Preliminarni rezultati meksičkog Nacionalnog izbornog instituta nakon gotovo 10 posto prebrojanih glasova dali su joj prednost od 58 posto.

Izbori, na kojima su se sučelile Sheinbaum i Gálvez, opisani su kao velika promjena za žene u Meksiku.

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima u nedjelju, kada se glasalo i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija.

federalna.ba/Fena

Meksiko
Meksiko ekstremne vrućine umrli
0 21.06.2024 09:14
Meksiko ubistvo gradonačelnik
0 18.06.2024 10:32
Meksiko Claudia Sheinbaum
0 02.06.2024 09:33