Članovi Predsjedništva BiH s Erdoganom: Jačanje ekonomske saradnje

Članovi Predsjedništva BiH s Erdoganom: Jačanje ekonomske saradnje

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali se u Antaliji s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Članovi Predsjedništva BiH su čestitali predsjedniku Erdoganu uspješnu organizaciju samita SEECP. Turski predsjednik je iskazao zadovoljstvo uspješnim ishodom Summita, koji će imati pozitivan učinak na unapređenje saradnje među zemljama Jugoistočne Evrope.

Dodik potpisao deklaraciju u kojoj je NATO garant stabilnosti u regiji

U Antaliji je potpisana deklaracija o integracijama u Evropsku uniju i NATO. U ime Bosne i Hercegovine potpis na dokument stavio je Milorad Dodik. Na marginama samita samita šefova država i vlada Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) bilo je priče i o Izbornom zakonu. Učesnici samita...

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, u srdačnom razgovoru, potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji predstavljaju dobru osnovu za razvoj i unapređenje odnosa na svim poljima.

Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, gdje se očekuje značajno povećanje trgovinske razmjene, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Ugovorno regulisanje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turske je na izuzetno visokom nivou, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti saradnje u oblasti infrastrukture, građevinski projekti, projekti u saobraćaju, te promociji stranih investicija. Poseban fokus je bio na ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta autoputa "Sarajevo – Beograd – Sarajevo", koji će doprinijeti značajnom unapređenju ekonomije Bosne i Hercegovine, i bh. društva u cjelini.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji kada je borba protiv pandemije koronavirusa u pitanju, negativnim efektima na ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekt života, te imunizaciji stanovništva. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Erdoganu na kontinuiranoj pomoći i donaciji 30.000 vakcina za BiH.

Na kraju susreta, sagovornici su ponovili posvećenost i podršku intenziviranju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, kroz brojne projekte i inicijative, a na dobrobit i unapređenje standarda svih građana.

federalna.ba/AA

Predsjedništvo BiH Recep Tayyip Erdoğan Turska Bosna i Hercegovina SEECP Šefik Džaferović Željko Komšić Milorad Dodik
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 26.07.2021 13:51
Aleksandar Vučić Milorad Dodik Aleksandar Vulin
0 25.07.2021 20:00
Milorad Dodik Republika Srpska
0 25.07.2021 15:17
Republika Srpska peticija Milorad Dodik
0 25.07.2021 12:21