Članovi jevrejske sekte Lev Tahor pobjegli iz pritvorske jedinice u Meksiku
(Izvor: EPA/Juan Manuel Blanco)

Članovi jevrejske sekte Lev Tahor pobjegli iz pritvorske jedinice u Meksiku

Oko dvadeset pripadnika jevrejske ultraortodoksne sekte Lev Tahor, zadržanih u pritvorskoj jedinici nakon policijske racije na njihovu bazu u džungli u Meksiku, pobjegli su iz ovog objekta, prenosi BBC. 

Snimci pokazuju kako muškarci, žene i djeca izlaze sa lokacije u Huixtli, na zapadu Meksika.

Tamo su bili smješteni od racije prošlog petka kada su dva člana uhapšena zbog sumnje da su počinili trgovinu ljudima i teška djela seksualnog zlostavljanja.

Sekta Lev Tahor poznata je po ekstremističkim praksama i nametanju strogog režima svojim sljedbenicima.

Zagovara dječije brakove, izriče oštre kazne čak i za manje prijestupe i zahtijeva od žena i djevojčica od tri godine da se potpuno pokriju u religioznom stilu odijevanja kojeg su nametnuli vođe sekte.

Lokalni mediji navode da su članovi grupe protestovali protiv njihovog pritvora još od njihovog dolaska, a pravili su i nerede i napadali osoblje pritvorske jedinice. 

Na snimku novinske agencije Reuters vidi se kako zatočenici, obučeni u zlatne, sive i bijele halje, prolaze pored dvojice stražara na kapiji dok je jedan od njihovih članova drži otvorenom.

Jedan od stražara koji ih pokušava zadržati pada i grupa se penje preko njega i gaze ga dok bježe. Vidi se kako se maloljetni dječak okreće i udara nogom čuvara dok leži na zemlji.

Ne zna se u kojem pravcu je grupa otišla. AP je objavio da ih je pokupio kamion i krenuo prema granici s Gvatemalom, dok je novinska stranica El Heraldo de México objavila da su prošli nekoliko kilometara pješice prije nego što su nestali u noći.

Na njihovo imanje, koje se nalazi 17,5 kilometara sjeverno od Tapachule u državi Chiapas, upala je elitna policijska jedinica nakon višemjesečne istrage i operacije nadzora u kojoj su učestvovale meksičke i gvatemalske vlasti i privatni tim istražitelja sačinjen od čeitir osobe iz Izraela, među njima i bivšeg člana Mosada uz domaće obavještajce. 

Na lokaciji je pronađeno 26 članova sekte, među kojima su Izraelci s dvojnim državljanstvom, uz kanadsko, državljanstvo SAD-a, kao i Gvatemale, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Lev Tahor - što na hebrejskom znači 'čistog srca' - je sekta osnovana u Izraelu 1988. godine i smatra se da broji do 350 članova, prema informacijama koje su dale osobe koje su izašle iz sekte. 

Njeni članovi su posljednjih godina prisiljeni da se seli iz zemlje u zemlju nakon što su stavljeni pod nadzor lokalnih vlasti.

Trenutno se manje grupe nalaze na teritorijama Izraela, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Maroka, Meksika i Gvatemale.

Između 70 i 80 članova je još uvijek u Gvatemali.

Grupa se često opisuje kao ultra-ortodoksna, ali oni slijede vlastiti set pravila, a izraelski sud ju je proglasio "opasnim kultom".

federalna.ba/Fena

Lev Tahor Meksiko bijeg
Meksiko ubistvo novinar
0 24.11.2022 08:50
Meksiko Poljska Svjetsko prvenstvo Katar
0 22.11.2022 19:00
Meksiko Poljska Svjetsko prvenstvo
0 21.11.2022 09:11
lavovi bijeg Zoološki vrt
0 02.11.2022 07:47