Članice EU usuglasile se da napuste energetski sporazum iz straha od klimatskih promjena
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Članice EU usuglasile se da napuste energetski sporazum iz straha od klimatskih promjena

Zemlje Evropske unije usuglasile su se u četvrtak da zajednički napuste međunarodni energetski sporazum zbog zabrinutosti da on podriva napore u borbi protiv klimatskih promjena, saopćili su zvaničnici.

Ugovor o energetskoj povelji iz 1998. godine, koji omogućuje energetskim kompanijama da tuže vlade zbog politika koje štete njihovim investicijama, posljednjih godina korišten je za osporavanje poteza koji zahtijevaju zatvaranje postrojenja na fosilna goriva.

Ministri zemalja EU složili su se da napuste sporazum na sastanku u Bruxellesu, kazali su Rojtersu dvojica zvaničnika EU.

Odluka će sada ići u Evropski parlament da sr traži saglasnost poslanika. To se smatra veoma vjerovatnim jer ju je skupština EU ranije pozvala da se napusti sporazum.

Bruxelles je prvi put predložio koordiniran odlazak EU iz sporazuma u julu, nakon što su zemlje članice, uključujući Dansku, Francusku, Njemačku, Luksemburg, Poljsku, Španiju i Nizozemsku, objavile planove za izlazak, a većina je navela zabrinutost zbog klimatskih promjena.

Zemlje EU do sada su odgađale odluku o izlasku jer su neke, poput Kipra i Mađarske, željele da ostanu, dok su druge bile zabrinute da će napori na modernizaciji sporazuma propasti njihovim odlaskom.

Kako bi ublažila te brige, EU je prošle sedmice predložila da prije odlaska zemlje EU dozvole da prođu reforme.

Čini se da je taj prijedlog otvorio put za dogovor.

Zemlje EU će odobriti prijedlog za prihvatanje reformi sporazuma u maju, rekao je za Reuters izvor u belgijskom predsjedništvu EU, koje će organizirati razgovore.

Pedesetak potpisnica sporazuma složilo se s reformama prošle godine, ali su imale male šanse da stupe na snagu bez zelenog svjetla EU.

Jedna od ključnih reformi je smanjenje s 20 na 10 godina perioda kada bi energetske kompanije iz zemalja koje nisu članice EU, kao što su Japan i Turska, uživale zaštitu postojećih investicija u bloku, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

EU klimatske promjene klimatski ciljevi