Četvrti talas koronavirusa je apsolutno neupitan, a spas je masovna vakcinacija

Doktori i zdravstveni radnici iz Federacije BiH za sutra su ponovo najavili održavanje javnog protesta ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, koja je inače za 10. juni najavila redovnu sjednicu. Nezadovoljni u oblasti zdravstva traže da hitno na toj sjednici Vlade bude razmatran zakon o reprezentativnosti i isti upute u parlamentarnu proceduru.

U intervjuu Lejla Hodžić razgovara sa neuropsihijatrom dr. Rifatom Rijadom Zaidom o zahtjevima doktora i Sindikata, koji smatraju, da bi Zakonom o reprezentativnosti bila spriječena mogućnost ugrožavanja njihovog statusa i ravnopravnog učestvovanja u socijalnim dijalozima sa poslodavcima, odnosno kantonalnim i federalnim vladama u budućem uređivanju kolektivnih ugovora za ovu djelatnost.

Rifat Rijad Zaid „Ne znam kako ih nije više stid.“

Govoreći o trenutnoj situaciji u vezi sa svjetskom pandemijom i okolnostima u Federaciji BiH, doktor Zaid kaže kako samo očekujemo sadaku i zovemo okolo države prijateljske... da nam udijele koju hiljadu vakcina i to je način na koji ova vlast rješava proces vakcinacije.

- Vlast u Bosni i Hercegovini je pokazala jednu potpunu sluđenost u postupku nabavke vakcina i zato kad je riječ o masovnoj vakcinaciji, mi se nalazimo negdje u nivou poludržava, a to je isključivo odgovornost vlasti Bosne i Hercegovine, entiteta, pa i kantona - navodi neuropsihijatar doktor Rifat Rijad Zaid u intervjuu za Radio Federacije BiH.  Sindikat je još u septembru, pa januaru molio političare na vlasti da kreiraju ugovore i nabave vakcine po svaku cijenu, koristeći svoju volju i kontakte kako bi omogućili vlastima kantona i Federacije BIH da stupe u veze sa kompanijama koje su proizvele vakcine protiv koronavirusa i kako bi spasili živote – naglašava doktor Zaid i dodaje: „Pokazatelj zdravlja i života je nemjerljiv. Jedan život, apsolutno je vredniji nego svi budžeti ovog svijeta pa i ove države“, kaže predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, koji je u intervjuu govorio i o posljedicama kod osoba koje su prebolovale koronavirus, mentalnom zdravlju u našem društvu te opasnostima zbog neadekvatnog reagiranja izvršne vlasti na okolnosti u kojim se nalazi bh. društvo.

Rifat Rijad Zaid Federalni radio Radio Federacije BiH
sport Federalni radio
0 18.06.2021 23:58
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.06.2021 22:24
Sabaheta Fejzić Federalni radio
0 18.06.2021 18:08
Mostarsko ljeto Federalni radio
0 18.06.2021 18:06
Mostar Delegacija EU u BiH Federalni radio
0 18.06.2021 18:05