Cero: BiH je fenomen – vlasnik koji nikada nije ušao u posjed svoje imovine

“Bosna i Hercegovina je, dobivši ustavni kontinuitet u Aneksu 4, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, postala vlasnik svoje imovine. Međutim, ona je fenomen: to je vlasnik koji nikada nije ušao u posjed vlastite imovine”, izjavio je stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero, gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije.

Prema njegovim riječima, već se 27 godina problematizira pitanje ulaska u posjed titulara vlasništva Bosne i Hercegovine i država je, ističe, zarobljena lažnom dilemom o imovinskopravnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, uprkos tome što je tu dejtonsku činjenicu potvrdio i Ustavni sud presudom U1/11.

“Ta je činjenica prepoznata i danom ratifikacije Dejtonskog sporazuma 2005, kada je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown stavio zaštitnu mjeru zabrane raspolaganja i naložio da se donese zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom”, naveo je Cero.

Gradi li se ski-centar na Manjači na državnoj imovini?

Na planini Manjača iznad Banjaluke predstavljen je master plan izgradnje i strategije razvoja ski-centra. Projekat vrijedan 53 miliona maraka, bez PDV-a i prije nego što je zvanično predstavljen već je postao predmet političkih rasprava. Problematizovano je pitanje visine planine Manjače i is...

I pored donesenih presuda o poljoprivrednom i šumskom zemljištu na apelaciju zakona donesenih u RS-u, ojačale su, kako kaže, kleptokratske kriminalno-koruptivne strukture koje državnu imovinu drže zarobljenom, a institucije nisu u stanju da sačuvaju taj portfolio.

“Oni je bjesomučno, pod egidom borbe za vlastite političke interese, uz navode o zaštiti nacionalnih kolektiviteta, bjesomučno prazne, prometuju i ostvaruju ogromne ekstra profite u spregama s domaćim i prekograničnim tajkunskim strukturama”, istakao je, između ostalog, Cero gostujući u Dnevniku FTV-a.

federalna.ba

Muharem Cero Državna imovina