Gradi li se ski-centar na Manjači na državnoj imovini?

Na planini Manjača iznad Banjaluke predstavljen je master plan izgradnje i strategije razvoja ski-centra. Projekat vrijedan 53 miliona maraka, bez PDV-a i prije nego što je zvanično predstavljen već je postao predmet političkih rasprava. Problematizovano je pitanje visine planine Manjače i isplativosti projekta, ali i vlasništva nad zemljištem - da li se gradi na državnoj imovini?

Odluka donesena, master plan svečano predstavljen. Na površini od oko 75.000 kvadratnih metara, koji se nalaze na planini Manjača kod Banjaluke, biće izgrađen ski-centar za manje od tri godine. Projekat izazovan, investicija vrijedna 53 miliona maraka, ali brojna otvorena pitanja. Od isplativosti do pitanja da li se gradi na državnoj imovini.

“Jeste da je ovdje 90% privatnog zemljišta, što demantuje te prigovore, ali i ovih deset posto koje je vlaništvo Šuma RS-a biće veoma brzo integrisano i prebačeno Jahorini kako bi ona mogla da upravlja čitavim tim projektom. Ovo je imovina Republike Srpske. Šume i poljoprivredno zemljište pripada RS-u. Kao što znate, svih ovih dana do danas, do ovog trenutka, RS suvereno upravlja tim zemljištem", poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Kompleks na kojem će biti izgrađen ski-centar je ukupne veličine 75.000 kvadratnih metara, a baš tih 10 posto podstaklo je pitanje da li vlasti u RS-u idu kontra odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika Christiana Schmidta i prisvajaju državnu imovinu.

“Jasno je da su odluke Vlade RS-a za Manjaču, kao i ranije odluke za Igrišta kod Vlasenice i Han Pijeska pravno ništavne. Do sada nije reagirao visoki predstavnik, a da li će reagirati, to ćemo vidjeti nakon objavljivanja u Službenom listu RS-a, kada ova odluka stupa na snagu”, kaže stručnjak za državnu imovinu Muhamed Cero.

Polemika se perthodnih dana povela i o pitanju da li je na Manjači, čiji je najviši vrh 1.239 metara, isplativa investicija.

“Odmah da razjasnim jednu dilemu: da li Manjača ima snijega ili nema, da li je nadmorska visina odgovarajuća za ski-centre? Jeste kad imate osnježavanje i vještački snijeg i mi ćemo ovdje primijeniti najsavremnije metode”, kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a (SNSD).

“U skijaškom smislu ona ima potencijal, ali naš cilj je da ovaj ski-centar živi 365 dana u godini i da razvijamo i ljetnji turizam i predvidjeli smo veliki broj ljetnjih sadržaja”, istakao je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Opozicija u RS-u govori da još uvijek urađena studija opravdanosti projekta.

“Ako nema studije, ne može se vršiti ni procjena koliko je to sredstava. Tu je neko, rekla bih žargonski, lupio - 50 ili više miliona maraka bez ikakvog osnova, bez ikakve procjene, bez ikakve opravdanosti”, smatra Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a.

Prema planiranom rješenju, za ski-centra Manjača predviđen je jedan isklopivi šestosjed, pokretna traka, dvije ski-staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, kao i brojni ljetni sadržaji.

federalna.ba

ski-centar Manjača
Trenutni odgovor 23 Manjača
0 29.05.2023 13:56
Manjača logor logoraši Banja Luka godišnjica
0 20.11.2022 12:48
Kombinovani napor 22 Manjača
0 21.09.2022 15:23