Ćemalović upozorava: Bespravno se sada gradi i na državnoj zemlji

Ugledni bosanskohercegovački arhitekt Hasan Ćemalović kazao je kako smo za nelegalnu gradnju krivi – mi: “Društvo nije organizovano da prihvati takav proces - dok se ne organizuje društvo i kaže da nam je to zadatak broj jedan”.

Što se tiče nesuklađenosti različitih nivoa vlasti i regulacionih planova, Ćemalović podsjeća kako je vlast u KS-u prije četiri godine rekla da je primaran zakon o prostornom uređenju KS-a – a kad je došlo vrijeme da se to realizuje, primaran je postao urbanistički plan grada: “Prvo treba uraditi prostorni plan KS – prvo treba napraviti kuću, a onda prozore, vrata, sobe...”.

I nisu samo bespravne kuće 8x8 metara – ima i kuća 100x100 metara, navodi Ćemalović. Dodaje kako postoji premanentan proces legalizacije, to nije politički cilj – to je nešto što stalno traje: “Ko je izgradio i ko može – to treba legalizovati. A što je na putu ili što će se srušiti – to ne može”.

Najveći problem nelegalno izgrađenih objekata je što nemaju infrastrukturu, ističe Ćemalović – i onda građani za njih moraju da to finansiraju: “Mi trčimo za njima da im stvorimo uslove tu da žive”.

Ćemalović je ustvrdio kako je 1997. godine u zakone ugraditi neke evropske principe – ministri u novom mandatu su to pobrisali. Osim kao zanimanja, arhitekt, dodao je, nema status kakav je, npr. u Francuskoj – arhitekt kvarta u Parizu zadužen je da brine o prostoru.

Dok ne uđemo u proces da imamo ko je odgovoran – ništa nećemo napraviti, smatra Ćemalović. Upozorava na kraju razgovora za Dnevnik 2 kako je prije rata bespravno bilo na privatnoj zemlji – a sada je i na državnoj: “I to je napad na grad!”.

federalna.ba

Hasan Ćemalović nelegalna gradnja
Bijeli brijeg Mostar nelegalna gradnja bespravna izgradnja
0 04.02.2024 22:43
nelegalna gradnja
0 14.01.2023 20:36
Hasan Ćemalović
0 18.12.2022 17:46