Čavara: Ozbiljno pristupiti uspostavi Odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima

Čavara: Ozbiljno pristupiti uspostavi Odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ BiH), nakon današnje sjednice tog doma, izjavio je da su poslanici usvojili predložene izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH prema kojima je 23. mart određen kao rok za uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima.

- Na taj način dali smo dodatni rok koji je tražio VSTVBiH kako bi radilo aktivnosti zakonom predviđene. Pri tome je bilo najava i želja da se taj rok još više produži. Resorni ministar je iskazao spremnost za dodatne rokove ukoliko bude potrebe za to i ako budu opravdani. Dakle, treba ozbiljno pristupiti realizaciji navedenog zakona  – konstatovao je Čavara.  

Također, smatra da na državnoj razini treba usvojiti zakon o državnim službenicima i namještenicima, a posebno treba donijeti zakon o izabranim, imenovanim osobama, koje imaju sasvim neka druga prava.

- To zakonsko rješenje, iako danas nismo usvojili jer nije bilo entitetske većine, ići će na izjašnjavanje u drugom krugu. Niz primjedbi je iznešeno i mislim da će resorno ministarstvo predložiti još kvalitetniji prijedlog ovog zakona - rekao je Čavara. 

S druge strane, ukazao je da danas nije prošao žurni postupak za usvajanje predloženih izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, te su poslanici odlučili da ovo zakonsko rješenje razmatraju po skraćenoj proceduri.

Čavara je poručio da će naredna sjednica biti održana 28. februara.

federalna.ba/Fena

Marinko Čavara VSTV VSTV BiH Zakon o VSTV
Dijana Kajmaković VSTV BiH suspendovana
0 03.04.2024 13:14
Sanja Vulić Željka Cvijanović Marinko Čavara
0 02.04.2024 21:03
VSTV BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 30.03.2024 17:34
Marinko Čavara američke sankcije Crna lista
0 28.03.2024 17:04