Čavalić za Svijet: Sve više građana se okreće kriptovalutama

O kriptovalutama i budućnosti digitalnog novca za ovosedmično izdanje vanjskopolitičkog magazina Svijet govorio je ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

Kada je u pitanju rast bitcoina kaže da je to vrlo očekivan scenarij.

"Bitcoin voli krize, on je i nastao u vrijeme krize 2008. godine. U doba covid recesije tržišta su reagovala u smislu da investitori imaju sve manje povjerenja u konvencionalne valute, u postojeći globalni monetarni sistem i okreću se bitcoinu."

Ističe da kriptovalute ne podliježu inflaciji i upravo zbog im se sve više investitora i građana okreće.

"Imamo proces rudarenja, što znači da ne može tek tako nastati novih bitcoina, a sa druge strane definisan je konačan broj koliko će biti ukupno bitcoina. Dakleinflacija je nemoguća kada govorimo o ovoj kriptovaluti, za razliku od normalnih valuta. Mali broj ljudi zna da povezani sa zlatom, samo ovise o aktuelnom trgovanju."

Navodi da je riječ o promjeni ekonomske paradigme na tržištu.

"Društvene mreže su uticale na naglu promjenu cijena dionica, odnosno vrijednosti valute, u ovom slučaju bitcoina. To konkretno znači da društvene mreže imaju izuzetan potencijal da mijenjaju vrijednosti na aktuelnim tržištima, što do sada nije bio slučaj. Sada se govori o smjeni generacija."

Kaže da bi kriptovalute u narednom periodu mogle u potpunosti zamijeniti tradicionalni novac.

"Ostaje pitanje ko će kontrolisati te valute. Da li će ostati nezavisne ili će vlade pokušati da ih centralizuju pa ćemo imati neku online centralnu banku koja će ih pokušati štampati i slično."

federalna.ba

Svijet kriptovalute
Svijet
0 06.05.2021 19:58
Mirha Vlahovljak Hana Zečević Svijet
0 06.05.2021 19:14
eBay kriptovalute
0 04.05.2021 11:01