CAS odlučio da Valieva može da nastavi da se takmiči u Pekingu
(Izvor: EPA/HOW HWEE YOUNG)

CAS odlučio da Valieva može da nastavi da se takmiči u Pekingu

Ruska umjetnička klizačica Kamila Valieva, koja je krajem decembra bila pozitivna na doping testu, moći će da nastavi da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, odličio je danas Sud za sportsku arbitražu (CAS). CAS je tako potvrdio odluku Ruske antidoping agencije (RUSADA) o ukidanju privremene suspenzije 15-godišnje Valieve, odnosno odbio je žalbe Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Svjetske antidoping agencije (WADA) i Međunarodne klizačke unije (ISU).

"Sprečavanje sportiste da se takmiči na Olimpijskim igrama nanijelo bi mu nepopravljivu štetu", naveo je CAS.

Valieva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u Pekingu, a nedugo poslije tog takmičenja i nekoliko sati prije dodjele medalja, laboratorija u Stockholmu objavila je da je Valieva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014. godine.

Ceremonija dodjele medalja je nakon toga odložena.

Ruska antidoping agencija privremeno je suspendovala Valievu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu, a CAS je danas potvrdio tu odluku.

Valieva će tako moći da se bori za zlato u pojedinačnoj konkurenciji gdje je veliki favorit. Takmičenje počinje sutra kratkim programom, a završava se u četvrtak kada je na programu slobodni program.

federalna.ba/Beta

Kamila Valieva Olimpijske igre doping CAS
sport BiH Olimpijske igre Barcelona
0 25.07.2022 18:53
Nijel Amos sport doping atletika
0 13.07.2022 13:46
Blessing Okagbare atletika doping
0 28.06.2022 11:40
Qieyang Shenjie Elena Lašmanova doping
0 23.03.2022 08:59
Olimpijske igre Peking
0 20.02.2022 17:54