videoprilog Mime Senade Golubić (Dnevnik 2)

Burne reakcije na raspodjelu 39 miliona KM iz budžeta FBiH općinama i gradovima

Raspodjela sredstava iz federalnoga budžeta općinama i gradovima je izazvala burne reakcije. 39 miliona maraka, koliko je izdvojeno odlukom Federalne vlade, ipak, čini se, nije bilo dovoljno da sve strane budu zadovoljne. Politička podobnost  je presudila u raspodjeli sredstava, ističu načelnici i gradonačelnici iz SDP-a. Nejednaka raspodjela, kažu, ukazuje na grubu diskriminaciju da se vrijednost građana razlikuje od mjesta prebivališta. Iz Vlade Federacije probleme ne vide. Konkurs je, naglašavaju, bio jasan. Sredstva su raspoređena na osnovu prijavljenih projekata.

Odluka Vlade Federacije BiH o raspodijeli 39 miliona maraka općinama i gradovima uzrok je podijeljenjih mišljenja i sumnji na neravnopravno raspoređen novac. Ipak, glasniji su oni nezadovoljni, a među njima najžustriji načelnici i gradonačelnici iz SDP-a. Salve kritika uputili su na adresu Federalne vlade jer, kako tvrde, oštri kriteriji sveli su se na jedno. Politička podobnost bila je, tvrde, presudna.

"U Tuzli 2 KM po stanovniku, u Zenici 3 KM po stanovniku, u Gračanici 4 KM, ovo je sve ko nije SDA, a u Trnovu 124 KM po stanovniku. Dakle, tamo 60 puta više jedan čovjek vrijedi", kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

"Na ovakav način da se direktno i po direktivama usmjeravaju sredstva na načelnike i gradonačelnike ili neke pripadnike drugih sredina stranačkom pripadnošću je nedopustivo", poručio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

"Dokle to tolerisati? Oni nam pričaju i sada u kampanji da su pravedni, realni, međutim, vidite šta se dešava", istakao je Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

No, ne misle svi tako. Postoje i oni koji su zadovoljni načinom raspodjele i ne vide u tome političku pozadinu. Demantuju SDP-ove navode da je najveći dio kolača otišao u općine i gradove u kojima vlada SDA i HDZBiH.

"Općina Novi Travnik je zadovoljna s nekoliko projekata koji su bili najavljeni tako da smo u ovoj godini za određene projekte u središtu grada i za Ulicu fra Šunjića dobili 250.000 KM", navodi načelnik Općine Novi Travnik Stefan Dujo.

"Ne vidim tu političku diskriminaciju. Meni smeta činjenica da se ne vodi računa o regionalnom razvoju i da se ne vodi računa o potrebama mjesnih sredina", istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Na oštre kritike upućene Vladi Federacije iz ove zgrade odgovaraju javnim pozivom. Istim onim koji su ranije javno objavili. To je, kažu, dokaz da sredstva nisu raspoređivali na osnovu broja stanovnika određene općine, već na osnovu projekta koje su općine nudile.

federalna.ba

FBiH proračun raspodjela novca općine gradovi reakcije
rebalans rebalans budžeta rebalans proračuna budžet proračun
0 31.10.2023 17:33
rebalans rebalans budžeta budžet proračun rebalans proračuna
0 31.10.2023 16:51
Tuzlanski kanton Vlada TK Skupština TK budžet proračun
0 30.10.2023 16:53