'Budućnost BiH je u rukama domaćih političara'

'Budućnost BiH je u rukama domaćih političara'

Jedna od gledateljica emisije Odgovorite ljudima smatra da ono što je visoki predstavnik učinio samo još dublje ojačava etničke stranke. Zašto su stranke Osmorke, Šestorke požurile da uspostavljaju vlast prije nego Ustavni sud ne odgovori na apelaciju upućenu od Željka Komšića? Zar je lov na vlast bitniji od države?

Profesorica međunarodnih odnosa Dijana Gupta pojašnjava da niko nije požurio da pravi vlast.

"Mi od visokog predstavnika imamo već upute da vlast moramo da formiramo u roku 30 dana i mislim da je on tu vrlo ozbiljan. Mi smo se naprosto ove godine ponašali vrlo nonšalantno, po našim nekakvim željama. Naprosto netko mora doći u BiH ko će da pokaže odakle ćemo da krenemo. Prema tome, mislim da sve političke partije razgovaraju u BiH, da je to jedan demokratski pristup, a mislim da ćemo tek za desetak dana moći imati neku čistu sliku. Od izvršne vlasti u BiH očekujem da stvarno počnemo da provodimo procese, prvenstveno reforme koje su vrlo bitne jer će naši građani bolje da žive. Prvi put možda u BiH poslije toliko godina osjećam da imamo volju da nešto promijenimo, da nešto dobro napravimo za ovu državu. Visoki predstavnik naprosto treba da nas kanališe."

Politički analitičar Milan Sitarski dodaje da stranke nisu požurile nego su blagovremeno pristupile pregovorima o formiranju vlasti.

"Ove stranke koje se protive tim pregovorima, njima su puna usta bila priče i optužbi o raznim blokadama, odugovlačenjima, razgradnji države. Mislim da je elementarna državotvorna svijest bila glavni stimulans onih stranaka koje su jučer skupile političku hrabrost da obave prve inicijalne, a nadam se ne i posljednje, razgovore o formiranju vlasti u ovoj državi na svim nivoima."

"Vrlo je važno da shvatimo da su odluke gospodina Schmidta operativne, da vrijede i da se po njima treba ponašati. Također treba imati u vidu da su gospodin Komšić i gospodin Džaferović uputili apelaciju Ustavnom sudu i vijdećemo kako će se stvari odvijati. Ako Ustavni sud donese neku suprotnu odluku bićemo u nekom čudnom, pravno konfuznom stanju", naglasio je profesor na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu Senadin Lavić.

Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Dragomir Vuković kaže da priželjkuje da budemo sposobni da sami donosimo svoje odluke o budućnosti BiH.

"Ovo me sve podsjeća na neki film specijalnog vaspitanja pa imamo Schmidta da nas malo prevaspita. Ja mislim da je to ponižavanje građana i političkih elita, ali slažem se da smo poprilično nesposobni. Mislim da je budućnost BiH u rukama domaćih političara. Da se zajedno elite dogovore o budućnosti BiH, to bi bilo sjajno, bez visokog predstavnika", zaključio je.

Cijelu emisiju Odgovorite ljudima pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Dijana Gupta Milan Sitarski Senadin Lavić Dragomir Vuković
Dobro jutro, BiH! jutarnji program Milan Sitarski
0 06.03.2024 19:57
Odgovorite ljudima Dijana Gupta Mirza Smajić Dobrica Kucalović Slavko Matić
0 15.11.2023 23:10
Rezime Almir Terzić Milan Sitarski
0 08.11.2023 18:26
Rezime Almir Terzić Milan Sitarski
0 08.11.2023 18:23
Odgovorite ljudima Senadin Lavić Darko Trifunović Lamija Tanović Asim Peco Vladimir Vasić
0 04.10.2023 22:10