Brojne osude napada na LGBT aktiviste i novinare u Banjoj Luci

Brojne osude napada na LGBT aktiviste i novinare u Banjoj Luci

Domaće i međunarodne organizacije i zvaničnici osudili su sinoćnji napad na LGBT aktiviste i novinare u Banjoj Luci.

Ured visokog predstavnika u BiH je na svom Twiter nalogu naveo kako najstrožije osuđuje sinoćni napad na aktiviste i novinare u Banja Luci.

- Vlasti trebaju sprovesti brzu istragu i pred lice pravde privesti sve koji su odgovorni za nasilni napad. Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima - naveli su iz OHR-a. 

Međunarodni predstavnici u BiH osudili napad na aktviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci

Delegacija EU-a u BiH, američka i britanska ambasada u Sarajevu najoštrije su osudili napad huligana na aktiviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci i pozvali vlasti u RS-u da hitno istraže ovaj slučaj i kazne počinioce. "Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi...

Delegacija EU u BiH je na Twiteru, također, najoštrije osudila sinoćnje nasilje u Banja Luci.

- Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi.

Navodi da policija prisutna na licu mjesta nije uspjela spriječiti napade zabrinjavaju, ako su istinite.Pozivamo vlasti RS da preduzmu neophodne korake da u potpunosti istraže  nasilje i preduzmu mjere za sprečavanje budućih incidenata - naveli su iz Delegacije EU na Twitteru.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly je također na svom Twiteru napisao kako šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banjoj Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom.

- Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i popratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde - navodi ambasador Reilly.

I Misija OSCE-a u BiH je najoštrije osudila sinoćnji nasilni napad na novinare i aktiviste u Banjoj Luci.

- Svaki pojedinac ima pravo da živi slobodno i sigurno bez straha od nasilja ili diskriminacije. Pozivamo vlasti da se pridruže jasnoj osudi ovog nečuvenog napada i da odgovorne privedu pravdi kao stvar apsolutnog prioriteta - navedeno je na Twiteru Misije OSCE-a u BiH.

Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari ocjenjuje kako je nasilje nad novinarim i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i istitucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao  “neprijatelji”  Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta.

U saopćenju ovog udruženja se navodi da takvim postupanjem, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna  ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.  

Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP-a RS javno očitovanje o nefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrubli način. Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje - navodi se u saopćenju.  

Povodom sinoćnjeg nasilnog napada na pripadnike LGBT populacije u kojem ima i povrijeđenih oglasila se i Naša stranka.

- Najoštrije osuđujemo nasilnički primitivizam. Pozivamo organe pravosuđa i policiju da što hitnije reaguju. Također, pozivamo sve političare da osude nasilje jer je, nesumnjivo, i njihova retorika doprinijela da do nasilja dođe.

Pripadnici LGBT populacije moraju dobiti mogućnost da slobodno ispoljavaju svoj identitet i da ga manifestiraju kroz kulturne i druge događaje. Nasilnicima mora biti oduzeta mogućnost da nad njima i nad bilo kim drugim ispoljavaju nasilje - navode iz Naše stranke.

Nakon napada na LGBT aktiviste u Banjoj Luci, oglasio se i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović koji je na svom Facebook profilu napisao da „zabrana bilo čije slobode, nije ništa drugo nego fašizam“.

- Odluka vlasti u Banjoj Luci i RS da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava. Napad huligana u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca. Najoštrije osuđujem napad i tražim od MUP-a RS da se počinioci otkriju i uhapse - napisao je Mijatović.

Policijska uprava Banja Luka donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ iz Banje Luke i „BH povorka ponosa“ iz Sarajeva, koje se trebalo održati sinoć u ovom gradu.

- Policijska uprava Banja Luka je Rješenje donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine - saopćeno je iz uprave.

Iz Organizacionog odbora Bh. Povorke ponosa je, tim povodom saopćeno, da je rješenje o zabrani izdato neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09.50 sati na dan samog događaja.

- Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se time šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje.

federalna.ba/Fena

LGBT Banja Luka
Banjaluka Banja Luka
0 21.05.2024 18:43
Evropska noć muzeja Banja Luka Banjaluka
0 19.05.2024 09:36
košarkaško prvenstvo BiH Banja Luka KK Bosna
0 17.05.2024 12:06
Sarajevski otvoreni centar LGBT izvještaj
0 17.05.2024 10:12
osnaživanje novinarke Banja Luka radionice
0 16.05.2024 13:07