Broj novorođenih u Kini u prošloj godini opao na najniži nivo u historiji
(Izvor: Ilustracija/asiasociety)

Broj novorođenih u Kini u prošloj godini opao na najniži nivo u historiji

Broj novorođenih u Kini opao je za deset posto u prošloj godini i dostigao je najniži nivo u historiji - pad koji dolazi uprkos nizu napora vlade da podrži roditelje i u jeku sve veće uznemirenosti da je zemlja postala demografski neuravnotežena.

Kina je 2022. zabilježila samo 9,56 miliona novorođenih, navodi se u izvještaju koji je objavila Nacionalna zdravstvena komisija. To je najniža cifra od početka vođenja evidencije 1949. godine.

Visoki troškovi brige o djeci i obrazovanja, rastuća nezaposlenost i nesigurnost posla, kao i rodna diskriminacija, učinili su da se mnogi mladi parovi odvrate od toga da imaju više od jednog djeteta ili čak da uopće imaju djecu.

Prošle godine, broj kinesakog stanovništva također je opao po prvi put u šest decenija, na 1,41 milijardu ljudi.

To je dovelo do toga da domaći demografi izražavaju brogu da će Kina ostariti prije nego što se obogati, usporavajući ekonomski rast kako prihodi padaju i državni dug raste zbog sve većih troškova zdravstva i socijalne zaštite.

Veći dio demografskog pada rezultat je kineske politike jednog djeteta nametnute između 1980. i 2015. godine, iako napuštanje te politike ima nekog efekta.

Skoro 40 posto kineskih novorođenčadi prošle godine bilo je drugo dijete bračnog para, dok je 15 posto bilo iz porodica s troje ili više djece, saopćile su zdravstvene službe.

Kako bi podstakao natalitet u zemlji, Peking je pokrenuo niz mjera, kao što su napori za povećanje brige o djeci i finansijski podsticaji, a predsjednik Xi Jinping je u maju predsjedao sastankom na kome je dominirala ta tema, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kina novorođeni pad