Britanija uplatila Ruandi dodatnih 100 miliona funti za prihvat migranata
(Izvor: Fena/Arhiva)

Britanija uplatila Ruandi dodatnih 100 miliona funti za prihvat migranata

Britanija je Ruandi platila dodatnih 100 miliona funti (126 miliona dolara) u aprilu, pored 140 miliona funti koje je prethodno poslala, dok računi za njen sporni plan za preseljenje azilanata u tu istočnoafričku zemlju još rastu.

Plan za Ruandu u središtu je strategije britanskog premijera Rishija Sunaka za odvraćanje ilegalnih migranata, ali još nijedan tu nije premješten zbog pravnih bitki otkako je shema objavljena 2022.

Politika podjela sada se vidi kao prijetnja za Sunakovo rukovodstvo - a izbori se očekuju iduće godine - nakon što je njegov ministar za imigracije podnio ostavku ove sedmice.

Pored 240 miliona funti koje je Britanija poslala Ruandi, London je također spreman da plati toj istočnoafričkoj zemlji dodatnih 50 miliona funti sljedeće godine, navodi se u pismu koje je objavilo britansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Opoziciona Laburistička stranka osudila je otkrića o rastućoj cijeni politike - za koju su pravni stručnjaci upozorili da bi mogla propasti - i vjerovatno će izazvati nove kritike nekih poslanika unutar Sunakove stranke.

- Britanija ne može sebi priuštiti više ovog skupog torijevskog haosa i farse - navela je laburistička ministrica unutrašnjih poslova u sjeni Yvette Cooper na platformi društvenih mreža X.

Novi ministar za migracije, Tom Pursglove, opravdao je, međutim, ono što je nazvao "investicijom" od 240 miliona funti, rekavši da će, kada se politika za Ruande pokrene, uštedjeti na troškovima smještaja tražitelja azila u Velikoj Britaniji.

- Kada uzmete u obzir da trenutno neprihvatljivo trošimo osam miliona funti dnevno u sistemu azila, to je ključni dio naše strategije da smanjimo te troškove - izjavio je Pursglove za Sky News.

Novac koji je poslan Ruandi pomogao bi njenom ekonomskom razvoju i pokrenuo partnerstvo za azil sa Ujedinjenim Kraljevstvom, dodao je.

Isplate Ruandi nisu bile povezane sa sporazumom koji su dvije zemlje potpisale u utorak, navodi se u pismu ministarstva unutrašnjih poslova.

Ugovorom se želi odgovoriti na odluku britanskog Vrhovnog suda da bi šema deportacije prekršila međunarodne zakone o ljudskim pravima sadržane u domaćem zakonodavstvu.

- Vlada Ruande nije tražila bilo kakvu uplatu da bi se potpisao ugovor, niti joj je bilo ponuđena - navodi se u pismu.

Sunak je u četvrtak apelovao na svoje konzervativne poslanike da se ujedine oko njegovog plana za Ruandu nakon što je Robert Jenrick u srijedu dao ostavku s mjesta ministra imigracije, rekavši da vladin nacrt zakona o hitnim slučajevima za pokretanje šeme nije otišao dovoljno daleko, prenosi Reuters.

federlna.ba/Fena

Ruanda Velika Britanija migranti