Breiviku dozvoljeno da tuži Norvešku
(Izvor: TV2.no)

Breiviku dozvoljeno da tuži Norvešku

Apelacioni sud u Norveškoj dozvolio je Andersu Breiviku, koji je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi u dva odvojena napada 2011. godine, da ponovo tuži državu zbog navodnih kršenja njegovih prava tokom izdržavanja zatvorske kazne, prenose norveški mediji.

Okužni sud u Oslu u februaru je odbacio Breiviku tužbu, a Apelacioni sud je sada vratio tužbu nižem sudu da je ponovo razmotri. Za sada nije poznato kada će biti održani novo suđenje, objavio je list "Aftenposten".

Breiviku je u januaru tužio Norvešku zbog navodnog kršenja njegovih ljudskih prava zbog toga što se u zatvoru nalazi u izolaciji i što mu je ograničena prepiska.

Njegovi advokati su tvrdili da Norveška krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Breivik je 2011. godine prvo detonirao automobil bombu u blizini premijerove kancelarije u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, a zatim se odvezao na ostrvo Utoya i tamo ubio 69 osoba u omladinskom kampu Laburističke partije.

On je 2012. godine proglašen krivim za terorizam i osuđen na maksimalnu kaznu u Norveškoj - 21 godinu zatvora, koja se može produžavati na neodređeno vrijeme.

federalna.ba/Beta

Anders Breivik Norveška