Božinović: EU neće dugo trpjeti zlouporabu bezviznog režima

Božinović: EU neće dugo trpjeti zlouporabu bezviznog režima

Europska unija neće još dugo moći gledati da neke susjedne zemlje nemaju usklađenu viznu politiku zbog čega raste pritisak na njezine vanjske granice, upozorio je u četvrtak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 “Nakon današnje rasprave mogu reći da je postignut jedan vrlo visok stupanj konsenzusa država članica i europskih institucija, a odnosi se na to da se više neće moći bez posljedica gledati na činjenicu da netko dolazi u zemlje koje imaju bezvizni režim s Europskom unijom zbog toga što te zemlje imaju bezvizni režim s trećim zemljama i onda praktički od komercijalnih putnika, od takozvanih turista, dobivamo ilegalne migrante”, rekao je Božinović u Luxembourgu gdje je sudjelovao na ministarskom sastanku.

Oko 40 posto ilegalnih ulazaka u Hrvatsku otpada na građane Rusije, Kine i Turske, koji bez viza mogu doći u Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu i onda pokušavaju preko zelene granice ilegalno prijeći u Hrvatsku na teritorij EU-a i onda traže međunarodnu zaštitu, piše Hina.

"To je nešto što se sigurno neće više tolerirati, Vijeće EU-a i Komisija će donijeti odgovarajuće odluke, a to znači da će se propitivati oni benefiti koje neki ostvaruju od bezviznog režima", dodao je Božinović.

Na pitanje kada bi se to moglo dogoditi, Božinović je odgovorio da je to teško reći, ali da nikome nije u interesu da državama koje imaju bezvizni režim s Europskom unijom uvede vizni režim, ali da te države prije ili kasnije moraju shvatiti da ta praksa nailazi na sve veće nezadovoljstvo.

Rekao je da se o nekim pitanjima suradnje s trećim državama ne može više gledati samo kroz dimenziju vanjske politike, bez konzultacije sa sigurnosnim sektorima, uključujući i ministra unutarnjih poslova u Vijeću EU-a.

“Kada je u pitanju budućnost vizne politike sigurno je da će se o tome i sigurnosne službe morati više pitati, pa i to kome dati privilegij (bezviznog režima), a kome ga ograničiti”, rekao je Božinović.

federalna.ba/Fena

Davor Božinović bezvizni režim Evropska Unija
Ursula von der Leyen Evropska Unija zastupnici četvrtak
0 16.07.2024 09:45
Njemačka Evropska Unija fiskalna pravila
0 16.07.2024 08:43
Evropska Unija sankcije Iran
0 15.07.2024 15:36
populacija Evropska Unija porasla
0 11.07.2024 14:35
Gruzija Evropska Unija
0 09.07.2024 20:30