Božićna poruka paroha Kojića: Radujte se i širite radost

O važnosti, tradiciji Božića, porodici i duhovnost, obnovi Saborne crkve u Mostaru, ali i zloupotrebi vjerskih simbola u dnevnopolitičke svrhe - za Dnevnik 2 je govorio starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.

Paroh Kojić kazao je kako su pravoslavni vjernici dočekali Božić onako kako se i dočekuje najradosniji hrišćanski praznik.

„Nadamo se da će nam cijela godina biti tako lijepa, da će nam donositi radost, osmijehe na licima – kako je to u ovim danima kada se proslavlja Božić“.

Tradicionalnih običaja ima, zadržali su se i to je jedan dio radosti – i Crkva se trudi da to sačuva kao dio svoje kulture, istakao je on.

„U tom smislu, možda su djeca najradosnija. Na Badnji dan bilo je dosta toga namijenjenog njima – u slami su tražili novčiće i slatkiše, a uveče se radovali nalaganju badnjaka. Kasnije smo imali vatromet“.

Božićna česnica je sastavni dio svake božićne trpeze, objašnjava paroh Kojić, ali negdje se stavlja samo novčić – onaj ko ga pronađe će tokom godine imati nešto više bogatstva i sreće - a negdje se stavljaju dijelovi badnjaka – svaki ima svoju simboliku, jedan je sreća, drugi je radost, treći je posao...

Danas smo izgubili na polju zajedništva i na polju porodice, upozorava paroh Kojić.

„Božić je praznik porodice, ona je na okupu, svi zajedno doručkuju, ručaju, večeraju, dolaze prijatelji – to je nešto što smo izgubili. Uvijek je dobro da dođe Božić kao podsjetnik da nam je to važno“.

U porodici se prva duhovnost stiče, podsjeća paroh Kojić.

„Barem je tako u mome slučaju. Znam mnoge koji su to od svojih baka, roditelja... učili. Danas je to neko brzo vrijeme, nemamo vremena da ga provodimo sa bakama, roditeljima... Ali to je nešto što se treba reći na Božić – da nam porodice budu zdrave. A kada budu zdrave porodice, onda će nam biti zdravo i cijelo društvo“.

Paroh Kojić je u Mostaru već petu godinu, tu je zaređen za sveštenika, rukopoložen, a povjerena mu je i jedna zahtjevna parohija – najprije zbog obnove Sabornoga hrama Svete Trojice.

„Povjeren mi je i pogled na najljepše nebo na svijetu – i zato sam tako brzo zavolio Mostar“.

Obnova Saborne crkve teče, kazao je – ona je, uz Stari most, glavni simbol Mostar.

„A ona predugo čeka obnovu – 30 godina je prošlo od rušenja i svih tih nemilih događaja. A teško je čuti da je jedini ovakav hram - i vjerski objekat svih religija u regionu zahvaćenom ratom koji još čeka obnovu. I svakako je to najmanje do Mostara i Mostaraca. Potrebno je da se i viši nivoi vlasti uključe“.

Paroh je govorio i o zloupotrebi religije.

„U ovom vremenu sve se koristi u političke svrhe – sve što je moguće. I religija zna biti – ali je ne bih rekao iskorištena. Religija treba da bude uključena u sve druge procese, ali kada je korektiv društva, kda ukazuje na ono što nije dobro. Sve svjetske religije će poručiti samo dobre stvari. Sve moralne norme svih religija su gotovo iste – da činite dobro drugima, da ne činite ono što ne biste da drugi čine vama. Kada bi religija tako uticala na politiku, ja bih bio jako zadovoljan“.

Na kraju, paroh Kojić je kazao kako je božićna poruka uvijek 'mir Božiji, Hristos se rodi'.

„Želim svim ljudima da nađu svoj mir, a naročito ove godine bih poručio ljudima – radujte se i širite radost“.

federalna.ba

Božić
Srebrenica pucnjava hapšenje Božić
0 07.01.2024 19:55
Božić Federalni radio
0 07.01.2024 18:29
Malo Očijevo Martin-Brod Božić
0 07.01.2024 18:04
Svako dobro Božić
0 07.01.2024 14:00