Bošković: Trebinje aktivno radi na programima prekogranične saradnje

Bošković: Trebinje aktivno radi na programima prekogranične saradnje

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković kazao je da Trebinje aktivno radi na programima prekogranične saradnje, sarađuje sa općinama i gradovima iz Crne Gore i Hrvatske.

Prema njegovim riječima, većinom su to projekti iz oblasti turizma i zaštite životne sredine.

Spomenuo je projekt "Požari i poplave", koji je završen krajem prošle godine, kroz koji su sarađivali sa općinama Herceg Novi iz Crne Gore i Konavle iz Hrvatske, a partner je bila Općina Ravno iz Federacije BiH.

- Nabavili smo veoma vrijednu opremu za našu teritorijalnu vatrogasno-spasilačku jedinicu u Trebinju, a i ostali partneri za njihove spasilačke jedinice. Radili smo dosta na edukaciji i povezivanju tih spasilačkih jedinica, kako bi u slučaju određenih prirodnih nepogoda, požara ili poplava što prije reagovali, kako bi preventivno djelovali i spriječili određene štetne posljedice u prekograničnom području - naveo je Bošković.

Dodao je da imaju zajedničke projekte i u oblasti turizma, te da se oni u najvećoj mjeri tiču kreiranja zajedničkih turističkih proizvoda.

Naveo je potencijal nekadašnje trase uskotračne pruge Ćiro, koja povezuje BiH, Hrvatsku i Crnu Goru.

Bošković je ocijenio da ima još dosta prostora da se radi, da se na taj projekt nadovezuju ostali projekti iz oblasti turizma.

Govorio je i o podršci poljoprivrednim proizvođačima na području Trebinja. Kazao je da je umnogome olakšano njihovo funkcioniranje, odnosno proizvodnja, a i plasman proizvoda.

Kaže da se Grad Trebinje trudi da iz budžetskih sredstava i iz različitih programa osigura dovoljno sredstava, prije svega, da se proizvodi dovoljna količina i da se kvalitetno proizvodi u gradu Trebinju od strane poljoprivrednih proizvođača.

- U prethodnih nekoliko godina smo uspjeli da osiguramo adekvatne kanale prodaje tih proizvoda. Osnovali smo brend "Hercegovačka kuća". Prvi prodajni objekat je 2017. godine otvoren u Trebinju. Zaživio je kao zdrava projektna ideja. Otvorili smo prodajne objekte u Istočnom Sarajevu i Banja Luci, a nedavno je otvoren i prvi prodajni objekat van granica BiH, u Beogradu - kazao je Bošković.  

Izrazio je zadovoljstvo jer prodajne objekte Hercegovačke kuće snabdijeva oko 130 kooperanata, poljoprivrednih proizvođača sa teritorije  grada Trebinja.

- Njih će sigurno biti iz dana u dan sve više. Ono što je najvažnije, na prodajnim rafovima Hercegovačke kuće su autentični hercegovački, naši lokalni proizvodi, koje proizvode mali proizvođaći. To je sigurno najbolji vid njihove promocije i promocije grada Trebinja, kao atraktivne turističke destinacije, a i svega ostalog što u Trebinju može da doživi jedan posjetilac - naveo je Bošković.

Kaže da su objekte Hercegovačke kuće otvorili u onim lokalnim zajednicama koje su iskazale najviše interesa.

- Otvoreni smo za saradnju. Pozivamo sve koji su zainteresirani, i iz općina i gradova u Federaciji BiH, da nas posjete i vide na koji način funkcionira Hercegovačka kuća u Trebinju, a onda smo tu da se dogovaramo na koji način to može funkcionirati, da li oni nešto slično da kreiraju te brendove u svojim lokalnim zajednicama ili da se dogovaramo o nekoj poslovnoj saradnji gdje bi Hercegovačka kuća otvarala svoje prodajne objekte i na teritoriji drugih općina i gradova u BiH - zaključio je Bošković.

federalna.ba/Fena

Trebinje prekogranična saradnja Dražen Bošković
Gidionov čvor Trebinje
0 23.02.2024 13:35
Granična policija Bosne i Hercegovine Trebinje marihuana GPBiH
0 21.02.2024 18:49
Orašje prekogranična saradnja
0 07.12.2023 19:26