Prilog Aide Hasanbegović

Borut Pahor u Sarajevu: Slovenija donira vakcine BiH

Slovenski predsjednik Borut Pahor boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine razgovarao o borbi protiv pandemije koronavirusa, ilegalnim migracijama, te predstojećem samitu u okviru procesa saradnje na Zapadnom Balkanu Brdo Brioni.

Borut Pahor kazao je kako je za svoj prvi put u inostranstvo tokom  pandemije izabrao upravo BiH jer je smatra važnim partnerom, a istodobno je želi vidjeti kao članicu Evropske unije i to što je prije moguće, zajedno s drugim državama regije.

Pahor je nakon sastanka rekao da su iskreno govorili o najvažnijim temama, kao što je priprema samita Brioni, pandemija koronavirusa, migracije, ekonomija, proširenje Evropske unije. On je ponovio svoj stav da je širenje Evropske unije na Zapadni Balkan neophodno za mir i blagostanje kako država u regionu, tako i same Unije. Istakao je da Slovenija želi pomoći BiH da se definiraju termini za dalju integraciju. Inicijativa predsjednika Slovenije Boruta Pahora je da se na poseban način tretira ovaj region. „Čvrsto vjerujem da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost kako naroda Zapadnog Balkana, tako i za države Evropske unije'', kazao je Pahor, najavljujući da će ova tema biti jedan od prioriteta kada Slovenija preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

U okviru toga, jedno od najvažnijih pitanja jeste proširenje EU i perspektive tog proširenja za Bosnu i Hercegovinu, u kojoj postoji još konsenzus oko toga da su evropske integracije za Bosnu i Hercegovinu prihvatljive, ali da vidimo zamor, za koji želimo da nam bude objašnjen. Želimo da imamo, ako je to ikako moguće, dijalog sa EU, koji bi nam pomogao da se definišu termini i neka ‘prolazna vremena’ za neku daljnju integraciju”, rekao je Milorad Dodik.
 
Razgovarali su o još jednoj temi koja je važna, a to je samit Brdo Brioni. Pahor je svojim sagovornicima u Sarajevu najavio i donaciju od 4.800 doza vakcine protiv koronavirusa čiji je proizvođač AstraZeneca. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je pandemija izazvala mnoge ekonomske poteškoće ne samo kod nas nego i u Sloveniji i drugim zemljama. „Cijenimo ovu pomoć i ona nam je veoma važna", kazao je Dodik.

Zahvalan sam predsjedniku Pahoru što nam je donio važnu vijest, a to je da je Slovenija odlučila da donira Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina AstraZeneca, kao podršku u ovim teškim trenucima. U tom pogledu, zaista cijenimo napore koje je uložio predsjednik i Vlada Slovenije, jer znamo da su sve zemlje izložene problemima oko vakcina“, kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u okviru današnje posjete BiH posjetio je i kontingent slovenske vojske u Vojnoj bazi Butmir, koja djeluje pri operaciji EUFOR Althea u NATO štabu Sarajevo.

Borut Pahor Federalni radio
sport Federalni radio
0 18.04.2021 23:29
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.04.2021 22:29
Radio razglednica Federalni radio
0 18.04.2021 21:49
sport Federalni radio
0 18.04.2021 17:28
non-paper Denis Zvizdić Federalni radio
0 18.04.2021 16:56
Putevi ljekovitog i aromatičnog bilja Hercegovina Federalni radio
0 18.04.2021 16:54