Borrell i Varhelyi u Tirani: Zapadni Balkan geopolitički prioritet Evrope
(Izvor: AA)

Borrell i Varhelyi u Tirani: Zapadni Balkan geopolitički prioritet Evrope

U Tirani je u četvrtak održan 12. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Albanija, kojem su prisustvovali premijer te zemlje Edi Rama, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, komesar Unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i drugi zvaničnici EU-a.

Borrell je nakon sastanka izjavio da da EU pozdravlja jasan strateški pravac Albanije ka Uniji i dodao da zajedno rade na evropskim integracijama Albanije na svim frontovima.

"Danas je posebna prilika i dan, jer je to zapravo prvi put u istoriji naših odnosa između Albanije i Evropske unije da održavamo sastanak Vijeća za stabilizaciju pridruživanja u Tirani. Ovim želimo dati snažan politički signal posvećenosti Evropske unije putu Albanije ka članstvu u bloku", rekao je Borrell.

Govoreći o predstojećem sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Borrell je rekao da se nada da će u subotu obje strane doći sa konstruktivnim pristupom i voljom za angažovanjem.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da njegova zemlja više nije na kraju integracionog voza u regionu, već na vrhu i da se njihova uloga vrednuje kao model u kontekstu promovisanja mira, dijaloga i normalizacije.

Rama je govorio i o procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i posvećenosti EU-a u tom procesu, istakavši da je Evropska unija u saradnji sa SAD-om ponudila Kosovu i Srbiji, regionu, otvorila novi put u budućnost.

"Divimo se vašim naporima da normalizujete odnose između Kosova i Srbije. Po našem mišljenju, dokument o normalizaciji koji ste predstavili je najbolja stvar koja se može desiti Kosovu i Srbiji", rekao je Rama, obraćajući se zvaničnicima EU.

Evropski komesar Varhelyi je istakao da je Evropa posvećena Zapadnom Balkanu kao njenom geopolitičkom prioritetu.

"Za nas je Zapadni Balkan geopolitički prioritet. To znači da želimo da ovaj region što prije bude dio Evropske unije", rekao je Varhelyi.

Govoreći o procesu reformi i evropskim integracijama Albanije, Varhelyi je rekao da je prošla godina bila veoma uspješna za tu zemlju.

Varhelyi je također naglasio da Zapadni Balkan može postati nova energetska ulazna tačka za Evropu.

federalna.ba/AA

Josep Borrell Oliver Varhelji
Josep Borrell Ukrajina Južna Koreja
0 03.06.2023 15:07
Aleksandar Vučić Vjosa Osmani Emmanuel Macron Olaf Scholz Josep Borrell
0 01.06.2023 21:54
Josep Borrell Elmedin Konaković
0 22.05.2023 17:15