Prilog Amra Ličina

Komesar Varhelji u BiH  

Treći politički forum na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, kojim supredsjedava predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi), održava se u Sarajevu. Na forumu učestvuju zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova poslanika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta, te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

 

Tokom trećeg foruma na visokom nivou dužnosnici vlasti na svim nivoima u BiH i Evropske komisije razgovarat će o provedbi aktivnosti, s posebnim naglaskom na ključne prioritete u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a nakon odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s BiH. Na prošlogodišnjem Političkom forumu u Sarajevu vladao je optimizam uz pohvale evropskog komesara zbog brzog formiranja vlasti i usvojenog budžeta, te fokusa na ključnim prioritetima za pristupanje EU.

Međutim, situacija na terenu danas je potpuno drugačija. Institucije BiH su na privremenom finansiranju, a željene EU reforme se ne dešavaju, a ukoliko nema reformi nema ni novca.  Zbog toga se očekuje se da će komesar za proširenje Oliver Varhelji tražiti odgovore sa liste u vezi sa Programom rasta za Zapadni Balkan. Poznato je da lista koju su bh. političari poslali u Brisel,usljed njihovog nerada, nije bila potpuna. Adi Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost:

„Ono što se zna da je ta lista bila nepotpuna, da nije odgovarala sugestijama Evropske komisije. U tom smislu pretpostavljam da će komesar pokušati da izvrši pritisak ili da razgovara sa predstavnicima u Bosni i Hercegovini šta fali na listi i šta treba još uraditi.“

 

Bitno je naglasiti da svaki uspjeh sa liste EU, na svakih šest mjeseci, našoj zemlji donio bi novu tranšu bespovratnog novca. Prije ispunjavanja zadataka sa liste EU potrebno je da se usvoji budžet, a dogovora zasad još uvijek nema. Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine:

„Ako ne usvojimo budžet, imamo veliki problem. Mislim da bi nas ta prva tranša mogla zaobići, 70 miliona eura sredstava koja treba da legnu na račun Bosne i Hercegovine, to je posljedica našeg političkog nedogovaranja. Očekujemo da predstavnici entiteta RS prihvate te neke dodatne uslove koje EU propisuje.“

 

Novinar Sead Numanović smatra da Varhelji dolazi u oproštajnu posjetu BiH jer je njegov mandat pri kraju, te da dolazak ništa neće promijeniti:

„Izbori za EP su 9. juna i time završava ovaj saziv Evropske komisije i Varhelji kao komesar za proširenje. Ne treba očekivati nikakav spektakl. On dolazi ovdje da bi razgovarao sa zvaničnicima BiH oko Plana rasta za Zapadni Balkan, jer u pitanju je šest milijardi eura i grantova.“ 

 

Skupa sa usvajanjem budžeta, čekaju i projekti za koje novca ima, ali nema dogovora. Srđan Amidžić, ministar finansija BiH:

„Ono što je apsurd u BiH je to da mi pričamo sa kreditorima o zaduživanju, a sad u ovom momentu imamo preko 800 miliona KM koji stoje na računima, ali evo tobože mi ne možemo politički da se dogovorimo.“

 

Dolazak komesara za proširenje u BiH je očekivan. BiH je preuzela obaveze koje mora početi ispunjavati. I uz geopolitički momenat koji ide na ruku BiH, opet se mora raditi, jer uradilo se malo, a pregovori sa Briselom traže predstavljanje postignutih dogovora i završenih reformi. Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH:

„Za sljedeći korak u procesu trebamo nove i vidljive rezultate što prije, a najkasnije do objave novog godišnjeg izvještaja EK koji očekujemo najesen.“  

 

Jedna od tema razgovora, tokom Trećeg evropskog foruma, sa evropskim komesarom za proširenje biće i otvaranje pregovora o članstvu. Ta odluka je donesena u martu i bila je povezana sa tim da naredni korak bude usvajanje pregovaračkog okvira. Od BiH će se tražiti usvajanje reformi iz onih osam koraka i nije tajna da BiH nije uradila gotovo ništa. U tom smislu, vjerovatno će Varhelji pokušati objasniti dokle je Evropska komisija došla s izradom nacrta pregovaračkog okvira ali će tražiti da vidi sa vlastima u BiH šta je to što su oni uradili i šta žele uraditi jer sudeći po retorici iz manjeg bh. entiteta i najavama prijedloga o "razdruživanju", evropski put pao je u treći plan.

 

Oliver Varhelji
Christian Schmidt Oliver Varhelji
0 04.06.2024 17:26
Borjana Krišto Oliver Varhelji
0 03.06.2024 19:04
Oliver Varhelji Borjana Krišto
0 02.06.2024 19:45
Elmedin Konaković Peter Sijarto Oliver Varhelji Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 17.05.2024 17:16