Fena

Borrell: Iskoristimo godišnjicu za iskorak od Dejtona ka Briselu

Iskoristimo ovu godišnjicu kao prekratnicu u tranziciji iz poslijeratne u predpristupnu zemlju. Iskoristimo je kao priliku da proces ubrzamo i napravimo iskorak od Dejtona ka Briselu - kazao je potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell koji je danas boravio u posjeti BiH povodom 25. godišnjice od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

Borrell je naglasio da dok se prisjećamo tragedija iz prošlosti, nikada nećemo dozvoliti da se one ponove, a ovaj povod koristimo za proslavu volje za suživot u miru danas i spremnosti da gradimo zajedničku budućnost.

Prevazići lošu političku atmosferu, okrenuti se konkretnom radu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazali su nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borellom, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, da su razgovarali o mnogim temama, ali je neup...

Naglasio je da danas obilježavamo ključnu prekratnicu - 25. godina od završetka razornog rata u BiH, čije su rane i danas jasno vidljive. 

Poručio je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji, istaknuvši da je to zajedničko opredjeljenje Evrope i BiH, ali da političko rukovodstvo u BiH mora preuzeti svoj dio odgovornosti, mora omogućiti reforme koje su zemlji potrebne. 

- Ovo je zemlja prepuna crkava i džamija, uvijek je imala važnu ulogu u historiji Evrope. Vijekovima je bila mjesto susreta istoka i zapada. Ova zemlja je na granici dva carsta i dvije vjere. Kada čujemo ezan taj zvuk je u harmoniji sa zvonjavom crkvenih zvona u blizini i sinagoga. Ovdje vidimo harmoniju tri konfesije koje su godinama živjele u miru. Ovaj pluralitet kultura je veliko bogatstvo - kazao je Borrell. 

Bevanda i Turković s Borrellom

Zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josepa Borrella, s ko...

Naveo je da različitosti jesu bogatstvo, ali mogu poslužiti kao oružje onima kojima odgovaraju podjele. To je bilo vidljivo prije trideset godina, kako je kazao, kada su komšije postali neprijatelji. 

Ističe da članstvo u EU ostaje temeljni prioritet za građane ove zemlje, više od 80 posto njih izražava podršku ovom cilju. U tom smislu kazao je da vlasti moraju osigurati još bolje uslove za građane, te da građani od svojih izabranih dužnosnika to i očekuju. 

Podvukao je da su u BiH, kao i u drugim zemljama Balkana, duboko ukorijenjene političke podjele, nedostaci pravosudnog sistema, korupcija i negativna retorika, koji i dalje blokiraju napredak. 

Borrell s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznali su potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella sa svojim viđenjem postignutog od Dejtona do danas, te ciljevima koji tek treba da se urade. U otvorenom i iskrenom razgovoru, u kom su učestvovali predsjedav...

- Ne možemo ne uvažiti da je ovo još uvijek istina. Građani ne razumiju zašto je njihova budućnost taoc političkih i administrativnih preporuka, zašto ih prošlost drži u težnjama ka budućnosti. Njihova viđenja su mnogo šira od BiH i regiona. Srećom oni se mogu kretati van granica njihove zemlje i vidjeti šta se vani dešava, zbog čega su i njihova očekivanja velika - kazao je.

Dodaje da izostanak ključnih reformi u BiH neće usporiti samo evropski put zemlje, već će građani nastaviti izražavati svoje nezadovoljstvo odlaskom iz zemlje.

federalna.ba/Fena

Evropska komisija EU Srbija Crna Gora
0 30.11.2020 17:37
BiH Novi Grad Sarajevo Dan državnosti BiH
0 28.11.2020 15:17
Brexit EU Velika Britanija
0 28.11.2020 13:38
radio FTV Jevreji BiH Bosna i Hercegovina
0 27.11.2020 16:28