(Izvor: Fena)

Borrell s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznali su potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella sa svojim viđenjem postignutog od Dejtona do danas, te ciljevima koji tek treba da se urade.

U otvorenom i iskrenom razgovoru, u kom su učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić i u ime zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, poslanica Darijana Filipović, iznesena su različita viđenja aktuelnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU. 

Dopredsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović kaže kako nije htio da ponavlja mantru da je Dejton donio mir već se na sastanku sa Borrellom fokusirao na ono što BiH treba da učini.

"Treba prestati sa blokadama. U blokadi je formiranje Vlade FBiH, u polublokadi je Parlamentarna skupština BiH. Treba prestati glorifikovati ratne zločince. Imamo studentski dom na Palama koji snosi ime po Radovanu Karadžiću. Vladavina zakona je potrebna, nezavisno pravosuđe, put ka evroatlanskom putu...", rekao je Izetbegović, dodajući da drugi koji prave blokade treba da razmisle o tome, jer to, kako kaže, SDA ne radi. 

Slična poruka je i njegovog stranačkog kolege Denisa Zvizdića, dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH: “Žao mi je što Josep Borrell nije imao priliku da se obrati Parlamentarnoj skupštini BiH kako je to bilo planirano, ali nije bilo konsenzusa. Ja dolazim iz partije koja poštuje sva pravila, a ne iz onih koji biraju reforme kao sa švedskog stola".

Konsenzusa, podsjećamo, nije bilo jer su protiv toga bili iz SNSD-a i HDZ-a BiH. Predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić taj stav, između ostalog, pravda epidemiološkim mjerama koje su na snazi i koje poštuju. Kaže da su od Borrella čuli ohrabrujuće riječi - da bi BiH naredne godine mogla dobiti kandidatski status ukoliko predano nastavi raditi na reformama.

"Bilo je zastoja, neće biti lako, ali ako se poštuje Dejton - ispunit ćemo sve zadate reforme", rekao je Špirić uz napomenu da se Dejton i dalje obilježava u jednom entitetu, što nije slučaj sa Federacijom BiH, naglasivši da tu, kako kaže, čekaju na Dejton 2.

federalna.ba/Dejana Šešlija