Borell: Svaki pokušaj revizije historije i negiranja genocida mora prestati

Borell: Svaki pokušaj revizije historije i negiranja genocida mora prestati

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je danas povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da svaki pokušaj revizije historije, negiranja genocida i ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca mora prestati.

U tekstu objavljenom na njegovom blogu, Borrell je naveo da lideri iz cijelog regiona "moraju odbaciti retoriku mržnje i podjele i raditi na podršci pravdi, promovisanju dijaloga i saradnje".

"Najbolji način za postizanje pomirenja je izgradnja jačih i boljih društava u kojima prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. To je upravo ono što Evropska unija nudi Bosni i Hercegovini kroz evropski put i to je razlog zašto promovišemo reforme, politički dijalog, ali najviše pomirenje", naveo je Borrell.

On je izjavio da je pomirenje "strateška orijentacija i svakodnevna aktivnost".

"U Bosni i Hercegovini pomirenje postaje stvarnost kroz jačanje dijaloga i inicijativa u školama, na ulicama, u selima i gradovima. Pomirenje počinje s mladim ljudima. Mladi će oblikovati razvoj zemlje, oni imaju pravo na inkluzivan obrazovni sistem i zaslužuju da žive u mirnoj i pravednoj zemlji", napisao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku.

Naveo je da da je "u srcu Evrope prije 26 godina ispisana najmračnija stranica evropske moderne historije".

"U julu 1995. godine, u brdima oko Srebrenice, namjerno je ubijeno preko 8.000 ljudi, uglavnom dječaka i muškaraca. Ovog vikenda na groblju u Memorijalnom centru Srebrenica sahranjeno je još 19 žrtava. Moramo učiti iz onoga što se dogodilo, potrebno je pomirenje da bismo krenuli naprijed", dodao je Borrell.

On je kazao da srebrenička ubistva predstavljaju genocid, i dodao da su to potvrdili i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

"Međutim, u Bosni i Hercegovini i regionu još postoji tendencija negiranja genocida u Srebrenici. Naša je dužnost da se sjećamo Srebrenice i žrtava, da odajemo počast sahranjenima i svima koji se još vode kao nestali, kao i da učimo iz onoga što se dogodilo i da činimo sve što je moguće da spriječimo da se to ponovi", naveo je Borrell.

On je napisao da je prošlog novembra putovao u Sarajevo povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je tada posjetio Muzej ratnog djetinjstva.

"Odavanje počasti žrtvama rata podsjeća nas koliko je važno priznati historijske činjenice prošlosti kako bismo izgradili budućnost. Komemoracija je razumijevanje, liječenje i kretanje naprijed", dodao je.

Borrell je naveo i da BiH može napredovati na evropskom putu i dodao da 80 posto njenih građana to podržava jer razumije snagu Evropske unije i evropske ideje.

"Pristupanje EU je proces koji zahtijeva odgovornost, vodstvo i viziju, kao i zajedničke napore čitavog društva. Dok se sjeća Srebrenice, Evropska unija ponavlja čvrstu posvećenost podršci BiH u prevazilaženju naslijeđa prošlosti, suočavanju s činjenicama i usmjeravanju društava ka boljoj budućnosti. Historija BiH je dio zajedničke evropske historije, a budućnost zemlje i cijelog Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji", napisao je Borrell.

federalna.ba/Beta

Josep Borrell genocid Srebrenica
Srebrenički cvijet Bihać Srebrenica genocid
0 06.07.2022 23:19
Prvi put sa kćerkom u Potočarima Mehmed Pargan Travnik Srebrenica genocid Potočari
0 06.07.2022 22:25
Srebrenica Hrvatski sabor
0 06.07.2022 20:25
Federalni radio Srebrenica
0 06.07.2022 17:23
imena žrtava Srebrenica kolektivna dženaza
0 06.07.2022 13:14
Organizacioni odbor Srebrenica obilježavanje godišnjice genocida
0 06.07.2022 13:11