Ambasada Irana u BiH: Pogrešno shvaćena izjava ambasadora Irana u Beogradu u vezi s genocidom u Srebrenici

Ambasada Irana u BiH: Pogrešno shvaćena izjava ambasadora Irana u Beogradu u vezi s genocidom u Srebrenici

Nakon što je to danas javno zatražio Memorijalni centar Srebrenica, Ambasada Islamske Republike Iran u Sarajevu očitovala se o izjavi ambasadora te zemlje u Srbiji Hasana Pura Baeia vezano za genocid u Srebrenici, koju je dao za lokalne medije.

MC Srebrenica je zatražio "hitno javno očitovanje Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini o relativizaciji zločina genocida u Srebrenici kroz izjave ambasadora Irana u Srbiji Rasida Hasana Pura Baeia".

"Ambasada IR Iran u Sarajevu, ističući da je pogrešno shvaćena izjava uvaženog ambasadora IR Iran u Beogradu u vezi s genocidom u Srebrenici, navodi da je principijelni i zvanični pristup IR Iran fiksan i nepromjeniv i IR Iran je ponosna što je od početka nezavisnosti Bosne i Hercegovine uvijek stajala uz vlast i narod ove zemlje i čvrsto podržavala i podržavat će njen suverenitet, teritorijalni integritet i suživot svih naroda. Genocid se osuđuje uvijek i svugdje, i u Gazi i u Srebrenici", navedeno je u saopćenju Ambasade IR Iran u Sarajevu, objavljenom na platformi X.

Podsjetimo, ambasador Irana u Beogradu je u gostovanju na lokalnoj TV-stanici u Srbiji rekao kako je u Srebrenici izvršen zločin koji Srbija priznaje.

"Ta činjenica se predstavlja na veoma neispravan način. Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda", rekao je ambasador Pur Baei, prenijeli su srbijanski mediji.

Iranski ambasador u Srbiji je kazao da je "predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog apsolutno s političkim namjerama i ciljevima".

"Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primjenjivati na mnogim mjestima. Apsolutno osuđujemo svaki pokušaj da se politički instrumentalizuje bilo kakav događaj. Bez obzira na pokušaj da to prikriju raznoraznim imenima", rekao je Pur Baei.

federalna.ba/AA

Ambasada Irana u BiH Srebrenica
NSRS Igor Crnadak Srebrenica
0 22.05.2024 13:36
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Denis Bećirović Ujedinjene nacije rezolucija Srebrenica pomirenje
0 22.05.2024 08:10