Ambasada SAD-a: Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti

Ambasada SAD-a: Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH ocijenila je da je za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih lidera iz RS na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjaluci. Negiranje genocida, naglašavaju u Ambasadi, uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH.

- U Srebrenici se 1995. desio genocid. To je u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN - saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Ta rezolucija, kako se navodi, inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom.

- Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i anti-daytonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Daytonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije - zaključuje se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Ambasada SAD Srebrenica BiH genocid
NSRS Igor Crnadak Srebrenica
0 22.05.2024 13:36
Ujedinjene nacije prijem BiH Sarajevo
0 22.05.2024 12:42
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Denis Bećirović Ujedinjene nacije rezolucija Srebrenica pomirenje
0 22.05.2024 08:10