videoprilog Sanela Kajana (Dnevnik 2)

Borba protiv korupcije bi trebala biti prioritet

Od 180 rangiranih država, Bosna i Hercegovina je na 101. mjestu kada je riječ o prisustvu korupcije u svim segmentima društva. Na to godinama upozoravaju kako domaći, tako i međunarodni zvaničnici i predstavnici nevladinog sektora. No, do konkretnijih, pozitivnih pomaka, ne dolazi.

Unapređenje izbornog procesa, depolitizacija javnog sektora i reforme u pravosuđu samo su neki od prioriteta na kojima bi se trebalo jače i konkretnije raditi, kako bi došlo do smanjenja korupcije. Bosna i Hercegovina spada u red država koje, zbog stalnog porasta najtežih oblika političke korupcije, nisu u stanju svojim građanima omogućiti osnovna ljudska prava, tvrde predstavnci NVO sektora.

To nije pojedinačna korupcija! To je politička, sistemska korupcija koju mi trpimo već godinama, a da tužiteljstvo ne reagira. Niko ne reagira! Nema pozitivne progresivne misli. O akciji je bespredmetno govoriti. Jednostavno se ne dešava“, navodi Marin Bago, predstavnik mreže „Naše društvo“.

U rasprostranjenosti korupcije, činjenica je da BiH nazaduje već nekoliko godina, što su pokazale i druge relevantne međunarodne ocjene, poput Indeksa percepcije korupcije koji mjeri Transparency International ili indikatora Svjetske banke koji prate kontrolu korupcije.

„U BiH, mi se nalazimo na 101. mjestu, kao zemlja u kojoj je visoko prisutna korupcija u svim porama društva. Od obrazovanja, pravosuđa, medicine, zdravstva... To mito i korupcija su najveće zlo bh društva. To je nešto što se ne može riješiti preko noći, ali može postepeno“, kaže magistrica sociologije Edisa Demić.

Stanovnici Bosne i Hercegovine nisu dovoljno upoznati o načinu kako prijaviti korupciju i boriti se protiv nje. Pokazuje to studija urađena u okviru projekta Evropske Unije. Utvrđeno je da niti jedno od 14 antikorupcijskih tijela u BiH nema aktivne i ažurirane stranice na društvenim mrežama, a da se za pojedine kantonalne timove ne mogu pronaći ni kontakt podaci.

„Korupcija je postala nosivi stup našeg društva. Ono što trebamo mijenjati su upravo ti loši stupovi društva, a što je zapravo korupcija. Demokratičnost, kao takva, nikada i nije postojala u BiH, a o pravu i pravičnosti da ne govorimo!“,  kaže aktivista iz Mostara Marko Vračević.

Posljedica svega je sporo provođenje strategija borbe protiv korupcije. Obično, sve završava samo na papiru, bez provođenja u praksi. U zemlji je izostala i preventivna i represivna borba protiv korupcije.

federalna.ba

Bosna i Hercegovina korupcija
Bosna i Hercegovina novozaraženih preminuli covid-19
0 17.08.2022 13:55
zapošljavanje Slovenija Njemačka Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 15:00
Bisera Turković Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 12:49
Austrija Bosna i Hercegovina saradnja
0 11.08.2022 14:58
covid-19 koronavirus Bosna i Hercegovina novozaraženi
0 10.08.2022 12:25
OSA mito i korupcija korupcija
0 10.08.2022 11:39