Boban i Bota u Travniku: Cilj potpore Republike Hrvatske podržati ostanak Hrvata
(Izvor: Fena/Duško Pucar)

Boban i Bota u Travniku: Cilj potpore Republike Hrvatske podržati ostanak Hrvata

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota posjetili su središnju Bosnu, gdje su u Travniku obišli Katolički školski centar "Petar Barbarić", samostan u Gučoj Gori te bolnicu u Novoj Biloj, dok su se u Vitezu sastali s osobama iz društveno-političkog života, te posjetili spomen-obilježje "Osmica".

Istaknuli su kako je cilj potpore Republike Hrvatske kroz programe prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine iz fondova Europske unije podržati ostanak Hrvata i ubrzati približavanje EU.

- Potrebno je i kroz međunarodne projekte EU fondova naći zajednički interes za projekte koji su primarni stanovništvu. Primarno je da poglavito hrvatsko stanovništvo ostane tu, da sačuvamo mlade na ognjištima kako su to znali stoljećima raditi franjevci – poručio je Boban.

Po njegovim riječima, već su dogovorili određene stvari te je zahvalio Vladi Srednjobosanskog kantona što je ove zime primila djecu iz Splitsko-dalmatinske županije.

- Uzvratit ćemo ovog ljeta. Na poluotoku Čiovo imamo kamp, primit ćemo dvije grupe po 50 djece na ljetovanje, po odluci Vlade Srednjobosanskog kantona – kazao je Boban.

- Bosna i Hercegovina treba učiti na iskustvu Hrvatske - kazao je  predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH SBK i zastupnik u Saboru RH Radoje Vidović.

- Bosni i Hercegovini prije svega treba iskustvo Republike Hrvatske u povlačenju sredstava iz EU. Mi se nadamo da ćemo dobiti početak otvaranja pregovora s EU, što će nam otvoriti niz fondova i mogućnosti. Stoga i Vlada premijera Andreja Plenkovića i mi u Bosni i Hercegovini koristimo sve mogućnosti kako bismo bili što pripremljeniji za godine koje dolaze - rekao je Vidović.

Tijekom posjeta Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj ravnatelj te bolnice Mladen Čuturić istaknuo je kako je s Bobanom i Botom razgovarao o prekograničnoj suradnji, odnosno, o projektima koji su u tijeku.

Po njegovim riječima, prisjetili su se kako su liječnici iz  Splitsko-dalmatinske županije bili prvi koji su pokazali humanost i došli pružiti pomoć napaćenom narodu tijekom rata i poraća.

federalna.ba/Fena

Blaženko Boban Ivan Bota Srednjobosanski kanton Travnik
7. korpus Armija Republike BiH Travnik
0 11.04.2024 23:44
Internacionalni univerzitet Goražde Index SIPA Goražde Travnik Sarajevo Zenica
0 18.03.2024 20:39
Travnik Kenan Dautović Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti
0 01.03.2024 17:47
Travnik Dan nezavisnosti BiH Ranka Mutevelić
0 29.02.2024 19:15