Blinken: Talibani moraju da 'zasluže' legitimitet
Blinken i Maas u Ramsteinu (Izvor: AP)

Blinken: Talibani moraju da 'zasluže' legitimitet

Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je danas talibanima da će nova privremena vlada koju su postavili morati da zaradi "svaki legitimitet, svaku podršku".

Blinken je to rekao poslije susreta sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Heikom Maasom u američkoj vazdušnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Blinken i Maas su u Ramsteinu zajedno bili domaćini virtuelnog sastanka ministara 20 zemalja, NATO i Evropske unije o krizi u Afganistanu.

Blinken je rekao da će odnos prema vladi i talibanima zavisti od njihovih postupaka.

Talibani su juče saopštili sastav nove vlade, a ministarske pozicije dobile su ličnosti koje su se u proteklih 20 godina isticale u borbi protiv SAD-a i njihovih saveznika.

Maas je ranije danas, prije susreta sa Blinkenom izjavio da "najava prelazne vlade bez učestvovanja drugih grupa i jučerašnje nasilje nad ženama demonstrantima i novinarima u Kabulu ne ulivaju optimizam".

Talibani su se vratili na vlast 20 godina pošto ih je koalicija predvođena SAD-om svrgnula. Međunarodna zajednica od njih očekuje neku promjenu u vladavini u odnosu na prije 20 godina, a oni su se obavezali da će poštovati prava žena, čega nije bilo kada su prethodno bili na vlasti.

federalna.ba/Beta-AP

Antony Blinken talibani