Bivši kazahstanski ministar osuđen zbog ubistva supruge
(Izvor: Arhiv)

Bivši kazahstanski ministar osuđen zbog ubistva supruge

Bivši ministar ekonomije Kazahstana Kuandik Bišimbajev osuđen je na 24 godine zatvora zbog ubistva svoje supruge, javio je izvještač Reuters.

Šokantni snimci prikazani tokom suđenja, koje je počelo u martu, prikazuju Bišimbajeva (44) kako više puta šutira i udara vitku mladu ženu koja je nosila samo kaput i čizme i vuče je okolo za kosu. Žena, 31-godišnja Saltanat Nukenova, kasnije je pronađena mrtva. Bišimbajev se izjasnio da nije kriv i na sudu je tvrdio da je njegova supruga umrla od povreda koje je nanijela sama sebi.

Bišimbajev, koji je bio ministar ekonomije od maja do decembra 2016. godine, ranije je osuđen na 10 godina zatvora zbog mita, ali je izašao na slobodu poslije manje od tri godine zahvaljujući amnestiji i uslovnom otpustu. U Kazahstanu, državi od oko 20 miliona stanovnika, bogatoj naftom, već je bilo slučajeva da se pripadnici elite izvuku sa različitim krivičnim djelima, što je trend koji je podstakao nepovjerenje javnosti u pravni sistem.

Nasilje u porodici postalo je aktuelno pitanje u Kazahstanu, gdje Vladini podaci pokazuju da je svaka šesta žena bila žrtva nasilja muškog partnera.

federalna.ba/Srna

Kazahstan ministar femicid