Billström: NATO mora stvoriti "više strateških poteškoća" za Rusiju
(Izvor: Fena/Arhiv)

Billström: NATO mora stvoriti "više strateških poteškoća" za Rusiju

Zapad bi trebao težiti stvaranju više „strateških poteškoća“ u pokušaju da obuzda ponašanje Rusije, s tim da je prvi prioritet „zaustavljanje agresije na Ukrajinu“, oblasti u kojoj NATO ne čini dovoljno, rekao je za Euractiv švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström.

- Moramo shvatiti da je Rusija susjed koji se ponaša neodgovorno, koji svijetu prijeti neodgovornim nuklearnim prijetnjama i idejom da ponovo stvori svoju bivšu imperiju na račun nezavisnih suverenih država (...) Moramo tome stati na kraj - rekao je Billström.

- Moramo stvoriti više strateških poteškoća za Rusiju - dodao je on.

Njegovi komentari dolaze nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron zagovarao 'stratešku dvosmislenost' prema Rusiji i nagovijestio mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, što je otvorilo žestoku debatu među Evropljanima.

Billström je rekao da bi ideja Pariza otišla predaleko za Švedsku, koja je pristupila NATO-u tek u martu, čime je okončana 200 godina vojnog nesvrstavanja.

- Što se tiče francuskog prijedloga da se ukrajinsko osoblje obuči na ukrajinskom tlu, to nije na stolu za Švedsku - rekao je Billström.

- Da bismo [zaustavili Rusiju], prije svega moramo zaustaviti agresiju na Ukrajinu - rekao je Billström.

- Ne razumiju sve zemlje taj osjećaj hitnosti za djelovanje. Te zemlje moraju shvatiti da je sukob ovdje i da se moramo nositi s njim - naglasio je.

S obzirom na njihovu geografsku blizinu, nordijske i baltičke države sve energične upozoravaju na prijetnju koja proizlazi iz ruske pobjede.

- NATO ne čini dovoljno za Ukrajinu - rekao je Bilström, dodajući da je kijevskim oružanim snagama potrebno "više od skoro svega".

Obezbjeđivanje više vojne opreme za Ukrajinu "nije pitanje industrijskog kapaciteta", rekao je on.

- [Ovo] se vodi na političko vodstvo i političku volju - dodao je Billström, ističući da Sjedinjene Države i Evropa imaju daleko više zajedničkih proizvodnih kapaciteta od Rusije.

federalna.ba/Fena

NATO Švedska Rusija