Bijeli bagremovi za Đorđa Balaševića u dvorištu seoske škole kod Niša
(Izvor: AA)

Bijeli bagremovi za Đorđa Balaševića u dvorištu seoske škole kod Niša

Đorđe Balašević, od koga su se paljenjem svijeća, porukama i pjesmama opraštali poštovaoci širom Balkana, dobio je svoj park u dvorištu Osnovne škole "Branislav Nušić“ u selu Donja Trnava kod Niša. Nastavnici i đaci zasadili su 68 bijelih mađarskih bagremova, po jedan za svaku godinu života kantautora koji je 19. februara preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Osim na Balaševića, park će podsjećati na sve koji su izgubili bitku protiv bolesti COVID-19, kaže direktor škole Marko Ristić. Ideja da na ovaj način uredi školsko dvorište i obogati botaničku baštu koja već ima 400 vrsta biljaka, došla mu je, kaže, "tiho, nezvana, sama“.

"Ideja je izazvana emocijama zbog smrti Đorđa Balaševića, ali i svih ostalih koji su stradali od ove bolesti“, kaže Ristić.

Pod krošnjama bagremova, govori on, zabavljaće se, zaljubljivati i učiti „neki novi klinci“, oko 220 đaka matične škole i izdvojenih odjeljenja iz devet okolnih sela. Učenici koje je isporuka sadnica zatekla u školi rado su pomogli u sadnji.    

"Mališani su uvek za akciju, više vole da budu u dvorištu nego u učionici. I sada su raspoložni i da pričaju, i da sade bagrem. Raspoloženje je pozitivno jer je priča lepa i ekološka“, navodi Ristić.

Ideja o "Đoletovom parku“ u dvorištu škole otvorene 1956. godine obradovala je cijeli kolektiv i roditelje đaka jer, smatra Ristić, ne postoji niko u bivšoj Jugoslaviji kog neka Balaševićeva pjesma nije dirnula bar jednom u životu. Narudžbinom 68 bagremova bio je dirnut i njihov proizvođač iz Banata.

"Teško smo došli do sadnica. Nekoliko rasadnika sam zvao, svi su rekli da mogu tek na jesen da nam prodaju sadnice. Onda sam pozvao čoveka iz Srpske Crnje. Kada sam mu rekao za koju su svrhu, da će biti posvećeni Đorđu Balaševiću i da nam zato treba 68 sadnica, najpre je s one strane žice bila tišina, a onda je rekao da stižu za tri dana. Nije želeo ni novac“, navodi Ristić.

Jasno mu je da mnogi đaci, pogotovo mlađi, ne poznaju dobro Đorđa Balaševiča, ali će, očekuje, zbog ovog parka naučiti o kakvom je umjetniku riječ. Pitaće učitelje, nastavnike i roditelje po kome je njihov park dobio ime i u odgovorima moći da čuju samo reči hvale.

federalna.ba/AA

Đorđe Balašević park škola
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26
protest demonstracije roditelji djeca škola BPK BPK Goražde
0 18.04.2021 15:43
Tunis škola pandemija koronavirus Covid19 nastava
0 17.04.2021 18:48
Srbija škola mjere
0 16.04.2021 10:01