Prilog: Irena Antić

BiH kroz prizmu Inzkove odluke: Nema jedinstva

Još uvijek stižu reakcije iz zemlje, regije i svijeta na jučerašnju odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nemetne odredbe Krivičnog zakona koje se odnose na zabranu negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca. U Federaciji BiH odluka je dočekana sa odobravanjem i ocijenjena kao civilizacijski čin i dug svijeta prema žrtvama genocida. Iz Republike Srpske, očekivano, javni pozivi na nepoštivanje zakonskih odredbi, prijetnje otcjepljenjem i manipulativne izjave zvaničnika da je odluka usmjerena protiv srpskog naroda.

Nakon poziva na nezavisnost Republike Srpske, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pokrenuo je i prvi potpisao peticiju kojom odbacuje izmjene Krivičnog zakona, koje je visoki predstavnik nametnuo. Pozvao je sve građane iz ovog entiteta da učine isto. Dodik je kazao da odluka nema pravno utemeljenje i da će Republika Srpska imati institucionalan odgovor. Sinoć je na youtube kanalu SNSD-a i na drugim platformama objavljen video u kojem predsjednik te stranke Milorad Dodik poziva cijeli RS da se, kako je naveo, okupi i brani. Predsjednik Narodne skupštine ovog bh. entiteta Nedeljko Čubrilović za ponedjeljak je zakazao konsultacije stranačkih lidera. Nije se dugo čekalo na podršku Miloradu Dodiku iz Srbije. Tamošnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin peticiju je ocijenio ispravnim potezom, te dodao da je jedinstvo srpskog naroda sada potrebnije više nego ikada. I dok odluku visokog predstavnika u BiH mahom pozdravljaju ambasadori zapadnih zemalja i međunarodne diplomate, podsjećajući da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego činjenica, te pozivaju bh. lidere da se suzdrže od zapaljive retorike i politike poricanja, oglasila se i zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova. Ističe da su ruski zvaničnici duboko uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg visokog predstavnika u unutrašnja pitanja suverene i nezavisne europske države.

Zaharova ističe da je Inckova odluka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona u dijelu koji inkriminira poricanje genocida i drugih zločina ništa drugo do zloupotreba punomoći. Ruska Federacija kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ovaj čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH i njen ustavni poredak, kazala je Zaharova. Podsjećamo, izmjene zakona na snagu stupaju osam dana od donošenja odluke i to će biti na privremenoj osnovi sve dok ga ne usvoji državni Parlament u istom obliku, bez mogućnosti bilo kakvih izmjena. Budući da, ipak, mora u parlamentarnu proceduru, mnogi izražavaju optimizam sa zadrškom. Delegat SDP-a u Domu naroda Denis Bećirović smatra da je ovo prilika za iskorak koji će donijeti bolje dane građanima Bosne i Hercegovine. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da treba sačekati da se stišaju prve agresivne reakcije koje stižu posebno iz manjeg bh. entiteta.

Tužilaštvo BiH najavilo je formiranje predmeta u okviru kojeg će se pratiti i evidentirati izjave pojedinaca, grupa ili udruženja kojima se negiraju genocid i drugi zločini ili veličaju ratni zločinci. Budimo realni, da je to htjelo, Tužilaštvo je već moglo imati pune ruke posla i rezultate svoga rada. Memorijalni centar Srebrenica Potočari, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida, predstavio je Izvještaj o negiranju genocida u BiH za period od maja prošle do maja ove godine. Rezultati nameću razloge za zabrinutost.

Odluku Valentina Incka pozdravio je i Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Ako zakon bude dao rezultate, bit će lakše porodicama i žrtvama, kazao je predsjednik Odbora Hamdija Fejzić.

Podsjetimo, izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik predviđaju kažnjavanje svakoga – ko negira genocid, umanjuje ili pokušava opravdati taj zločin i druge ratne zločine ili na bilo koji način veliča te zločin, kao i osuđene ratne zločince. Kazne za kršenje zakona su od tri mjeseca do pet godina zatvora. 

Valentin Inzko Zakon o zabrani negiranja genocida zabrana negiranja genocida negiranje genocida genocid Federalni radio Radio Federacije BiH
Vijesti u 22 Federalni radio
0 22.09.2021 22:33
Vijesti u 17 Federalni radio
0 22.09.2021 17:21
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 21.09.2021 23:00
Vijesti u 22 Federalni radio Radio Federacije BiH
0 21.09.2021 22:05
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 21.09.2021 18:11