Prilog: Mili Papić

BiH još bez zakona o organizaciji tržišta vina - ima li odgovornosti prema vinarima, pitaju se

U Hercegovini se proizvode vrhunska vina, no bez obzira na bogatstvo prirodnih predispozicija ovdašnji su proizvođaći zapravo nekonkurentni u odnosu na evropske i svjetske vinarije. Između ostalog, hercegovački vinari već godinama očekuju sređivanje tržišta vina usvajanjem jedinstvenog zakona na nivou države. Ogorčeni su i na najave izmjene PDV-a, zatim pitanje oporezivanja vina, samo su neki od problema.

 

Radna grupa nacrt zakona na nivou države davno je sačinila, a rok, koji je Evropska unija zadala a to je januar 2023. godine, gotovo je iscurio. Željko Nakić, predsjednik Sekcije vinara u Privrednoj komori  Federacije BiH, kaže:

 

Zakon jedan na nivou države je prijeko potreban i neophodan, mi smo već u određenom cajtnotu. Mi smo ovdje kolateralna šteta.“

Dok se u BiH vinarima najavljuje kompliciranje poslovanja i po pitanju oporezivanja vina, u svijetu je vino zapravo hrana. Radovan Vukoje iz vinarije “Vukoje“ iz Trebinja.

 

Dali smo prijedlog da se samo prepiše što je u državama regiona, ali za sada nismo dobili potvrdu da će vino biti hrana.“

 

Vinari i vinogradari ogorčeni su na najave izmjene PDV-a, obračun 22 posto na dio vina koja se smatraju luksuznim, a 17 posto za ostala, Nakić smatra potpuno neprimjenjivim.

 

Jedan prijedlog koji je totalno neprimjenjiv, ja bih volio da onaj koji to predlaže da dođe da to objasni.“

 

Poslovanje hercegovačkih vinara usporava i otežava činjenica da smo jedina zemlja koja ima trošarinu na vino, ističe Željko Nakić i dodaje:

 

Koliko ja znam niti jedna zemlja nema trošarinu ili akcizu na vino.“

 

Vino je, naime, odmah proizvodni artikl, odmah donosi prihod, ali i novo radno mjesto. Iskusni vinogradari i vinari predlažu poticanje kapitalnih investicija, Radovan Vukoje:

 

Sigurno što je primijenila Srbija, Makedonija, Hrvatska i Slovenija, to je jaka podsticajna politika.“

 

 

 

 

vino Federalni radio
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.07.2024 23:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.07.2024 17:55
sport Federalni radio
0 14.07.2024 17:04
vino vinogradari vinogradi vinogradarstvo vinova loza planinsko vino
0 14.07.2024 09:59
Vijesti u 12 Federalni radio
0 13.07.2024 12:28
sport Federalni radio
0 12.07.2024 23:42