Biden proširuje granice zaštićenih prirodih područja koje je Trump smanjio
(Izvor: Arhiva)

Biden proširuje granice zaštićenih prirodih područja koje je Trump smanjio

Američki predsjednik Joe Biden vratit će granice tri američka rezervata prirode u prvobitno stanje, koji su imali status nacionalnih spomenika prirode, a koje je bivši predsjednik Donald Trump smanjio kako bi se omogućile komercijalne aktivnosti na tom području, saopćila je Bijela kuća.

Obnova granica zaštićenih područja obuhvatit će više od 1,3 miliona hektara) na jugu savezne države Utah, poznatih kao Nacionalni spomenici Medvjeđe uši i Veliko stepenište-Escalante, kao i Nacionalni spomenik sjeveroistočnih kanjona i podmorskih voda, koji obuhvata skoro 5.000 kvadratnih milja (8.000 kvadratnih kilometara) u Atlantskom okeanu kod obale Nove Engleske.

Ekološke grupe i indijanska plemena oduševili su se na tu vijest, nazvavši je pobjedom očuvanja prirode nad ekonomskih razvojem po svaku cijenu. Ali to će također biti udar na ekonomske interese ribolovaca na istočnoj obali.

Republikanski guverner Utaha izrazio je svoju frustraciju na ovu najavu.

Trump je donio odluku prema kojoj su dozvoljeni, uzgoj, bušenje, rudarstvo i komercijalni ribolov u zaštićenim područjima, koja su dva njegova prethodnika demokrata, bivši predsjednici Barack Obama i Bill Clinton, uspostavili kao nacionalne spomenike prirode.

Smanjenje zaštićenih područja bilo je dio šireg programa republikanskog Trumpa o popuštanju propisa za navedene industrije, za koje su kritičari odmah ustvrdili da idu na štetu okoliša i divljih životinja.

Biden, demokrata, rekao je prilikom preuzimanja dužnosti da će preispitati Trumpovu odluku o smanjenju granica zaštićenih područja.

Trump je smanjio granice dva zaštićena područja u Utahu za 809.372 hektara na zahtjev republikanskog guvernera te savezne države. U četvrtak je guverner države Utah, Spencer Cox rekao da je razočaran Bidenovim potezom.

- Ove odluke jasno pokazuju nespremnost administracije da surađuje i sluša one na koje su njihove odluke najviše uticale - rekao je Cox, dodajući da će Utah razmotriti sve pravne mogućnosti protiv ove odluke. 

federalna.ba/Fena

Joe Biden zaštićena područja
Joe Biden Predsjedništvo BiH Dan državnosti BiH
0 23.11.2022 13:57
Joe Biden Xi Jinping
0 14.11.2022 12:45