Sa Zlatkom Lagumdžijom razgovarala je Ermina Jalimam

"Biden mora otvoriti novu stranicu u američkoj istoriji!"

Inauguracija novog predsjednika SAD-a Joea Bidena odvija se u atmosferi koja nije zabilježena u istoriji SAD-a. Politika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kulminirala je upadom u američki Kongres, pomnožena sa stravičnim utjecajem epidemije korona virusa, dovela je do situacije u kojoj SAD zauzimaju neslavno prvo mjesto po broju umrlih od ovog virusa u svijetu. Također, američka ekonomija je na koljenima, a najgore je što je američko društvo postalo duboko podijeljeno, što nije zabilježeno od vremena građanskog rata, kazao je za Radio Federacije bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Sjedinjene Države se nalaze na prelomnoj tački u kojoj će predsjednik Biden i nova američka administracija biti prinuđeni otvoriti novu stranicu u američkoj istoriji, ističe Lagumdžija.

„Donald Trump je počeo predsjednički mandat sa najavom podizanja zida prema Meksiku i ta politika je završila sa zidom usred Washingtona, usred glavnog grada Amerike.“

U političkom i u društvenom smislu, SAD je „spaljena zemlja“, a Biden će pokušati da traži izlaz iz ovakvog stanja.

Izlaskom Trumpa iz Bijele kuće, Bidenov prioritet na političkom planu biće ujedinjavanje Amerike na njenim vrijednostima koje su je činile velikom u svijetu, kao što su velika demokratija, velika ekonomija, vladavina prava, nekom vrstom simbola kojem teže mnoge države.

„Ono što ohrabruje jeste da će Biden otvoriti proces ujedinjavanja Amerike tako što će njegova administracija udariti u korijen onog što je dovelo do pojave Trumpa“, ističe Lagumdžija.

„Trump se može skloniti sa političke scene, ali njegova ostavština, trampizam, to će još dugo ostati prisutno u Americi. Ohrabrujuće je da će Biden i njegova administracija probati da udare u korijen onoga što je dovelo do pojave Trumpa i što ga čini prosperitetnom opasnošću“, kaže Lagumdžija.

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država najavio je u prvim satima svog mandata da će potpisati 17 izvršnih naredbi, implementirajući tako prve korake u rukovođenju pandemijom i poništavajući neke od odluka koje je donio njegov prethodnik, među ostalim, odluku o povlačenju iz međunarodnih ugovora, tako što će se ponovo pridružiti Pariškom sporazumu i zaustaviti povlačenje SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije. Poništit će i neke od Trumpovih najstožih imigracijskih politika, ukidajući zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom i prekidajući finansiranje izgradnje zida na granicama.

Iskoristiti šansu da američki bideni stvore bh. bidene

Naravno, odnos novog američkog predsjednika i njegove administracije prema Balkanu i našoj zemlji u fokusu je interesovanja naše javnosti. Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden veliki je prijatelj Bosne i Hercegovine te ljudi s razlogom očekuju puno.

„Bidenova politika doći će do izražaja u narednih godinu-dvije i na području Balkana i u našoj državi, ali preduslov za to je da se ovdje nešto promijeni“, poručio je Lagumdžija.

Zlatko Lagumdžija
genocid u Srebrenici Željko Komšić Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija UN Azir Osmanović
0 19.04.2024 19:10
Željko Komšić Antonio Gutteres Zlatko Lagumdžija
0 04.11.2023 12:57
Zlatko Lagumdžija Gaza Izrael Palestina rezolucija
0 28.10.2023 22:03