Bh. povorka ponosa: Zabrana posljedica retorike Dodika i Stanivukovića

Bh. povorka ponosa: Zabrana posljedica retorike Dodika i Stanivukovića

Organizacioni odbor "BH. povorke ponosa" saopštio je da je zabrana današnjih događaja u Banjaluci namijenjenih LGBTIQ plus zajednici direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava, prije svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

"Oni su svojim svjesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, vjerskih i tradicionalnih vrijednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu događaja, ugrozili prava na javno okupaljanje LGBTIQ plus zajednice, ne samo u Banjaluci, već i širom Republike Srpske", navodi se u saopštenju Organizacionog odbora „Bh. povorke ponosa".

Dodali su da je samo godinu dana ranije, Bh. povorka ponosa bila u Banjaluci, u okviru aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije i da je taj događaj imao visoku posjećenost i podršku organizacija, građana i građanki Banjaluke.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je održavanje javnog skupa, zakazanog za danas u Banjaluci u organizaciji banjalučkog udruženja "Geto" i "Bh. povorke ponosa" iz Sarajeva.

U saopštenju policije se navodi da "postoji realna opasnost od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine".

U Banjaluci je danas trebalo da se održi nekoliko skupova posvećenih LGBTIQ zajednici - projekcija filma, diskusija i parti, ali da nije bila predviđena nikakva šetnja.

Iz Organizacionog odbora "Bh. povorka ponosa" ocijenili su da je zabranom ovih događaja prekršeno načelo prava na okupljanje, dodavši da je noć prije zabrane njihovog skupa na ulicama Banjaluke grupa navijača i huligana pravila bakljadu i uzvikivala "Ubij pedera!".

Istakli su da policija nije reagovala na postupke navijača i huligana, čime je, kako su ocijenili, poslala jasnu poruku da "javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam".

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa podnio je krivičnu prijavu protiv osoba koje su direktno prijetile organizatorima i zajednici, ali nismo obaviješteni da li je iko priveden i ispitan", istakli su u saopštenju.

Smatraju da se nereagovanjem odgovornih institucija na homofobne i huškačke izjave ovakvo ponašanje odobrava i ohrabruje.

Organizacioni odbor "Bh. povorke ponosa" je naveo da se u Banjaluci večeras neće održati najavljeni događaji.

"Vidimo se 24. juna u Sarajevu", naglasili su.

federalna.ba/Beta

Bh. povorka ponosa
LGBT Bh. povorka ponosa Milorad Dodik Draško Stanivuković
0 20.03.2023 19:21
Bh. povorka ponosa LGBTIQ Banja Luka
0 19.03.2023 17:21
Povorka ponosa Bh. povorka ponosa Milorad Dodik
0 19.03.2023 14:13
Banja Luka Povorka ponosa Bh. povorka ponosa geto LGBT
0 18.03.2023 22:25
Banja Luka Povorka ponosa Bh. povorka ponosa geto
0 18.03.2023 19:54
PU Banja Luka Bh. povorka ponosa
0 18.03.2023 11:47