Agencija za ravnopravnost spolova: Povorka treba da bude prihvaćena kao izraz građanskog aktivizma

Agencija za ravnopravnost spolova: Povorka treba da bude prihvaćena kao izraz građanskog aktivizma

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uputila je izraze podrške organizatoricama i organizatorima Pete bosanskohercegovačke povorke ponosa, koja će biti održana 22. juna u Sarajevu.

- Ujedno izražavamo želje i nade da će povorka biti realizovana na bezbjedan, miran i dostojanstven način. Povorka treba da bude prihvaćena kao izraz građanskog aktivizma kojim se želi skrenuti pažnja javnosti da sa nama žive i rade i osobe drugačije seksualne orijentacije, rodnog identiteta i seksualnih karakteristika, te da one/oni moraju imati ista prava kao i ostali građani/građanke naše zemlje - navodi se. 

Kako podsjećaju, Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini i Zakon o zabrani diskriminacije doneseni su s namjerom da građanke i građani žive u društvu u kojem neće biti diskriminacije na osnovu rase, boje kože, jezika, vjere, etničke pripadnosti, invaliditeta, starosne dobi, nacionalnog ili socijalnog porijekla, veze s nacionalnom manjinom, političkog ili drugog uvjerenja, imovnog stanja, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, obrazovanja, društvenog položaja, spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih karakteristika.

- Uprkos postojanja takvog zakonodavnog okvira, istraživanja, analize i izvještaji domaćih i stranih aktera iz godine u godinu svjedoče da su u Bosni i Hercegovini lezbejkama, gejevima, biseksualnim osobama, trans muškarcima/ženama i interspolnim osobama uskraćena mnoga prava, uključujući i pravo na sigurnost, okupljanje, pravno priznavanje roda i života u drugom rodnom identitetu, pravo na adekvatne zdravstvene usluge ili pravo na porodični život.

Kako bi ukazala na pomenute probleme, ovogodišnja povorka će biti održana pod sloganom 'Volim da se ne bojim'. Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava takve aktivnosti i poziva građanke i građane da tolerancijom i razumijevanjem, u svakodnevnom životu, doprinesu da se nijedna osoba u Bosni i Hercegovini ne mora bojati zbog svoje različitosti i zbog toga što i koga voli - ističe se u saopćenju za javnost Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Povorka ponosa Bh. povorka ponosa
Bh. povorka ponosa
0 22.06.2024 09:15
Povorka ponosa
0 17.05.2024 17:30
Povorka ponosa MUP RS-a
0 26.01.2024 18:43
Bh. povorka ponosa MUP KS
0 24.06.2023 21:31