Besplatni obroci u bečkim školama sa produženim boravkom
(Izvor: Fena/ Ured grada Beča u Sarajevu)

Besplatni obroci u bečkim školama sa produženim boravkom

Gradske vlasti austrijske prijestolnice su, u vrijeme rasta cijena u mnogim životnim oblastima, uvele dodatne olakšice za školovanje djece te tako finansijski rasteretili mnoge porodice. Za besplatne obroke izdvojeno je više od 44 miliona eura.

Od nove školske godine u septembru oko 50.000 djece u cjelodnevnim osnovnim školama će koristiti besplatan ručak. Porodice sa dvoje školske djece će tako moći ostvariti uštedu od 2.000 eura na godišnjem nivou. Školarina za ukupno 70 ovakvih škola je ukinuta već 2020. godine. 

Cilj ovih škola je djeci pružiti ne samo prostor za učenje nego i za igru, razgovor, zajednički obrok i socijalizaciju.

Vlasti su, osim toga, uvele i paket mjera za borbu protiv siromaštva koje obuhvataju podizanje osnovice za korisnike besplatnog ručka u predškolskim ustanovama i boravku za učenike kao i subvencioniranje školskih ekskurzija i kupovine školskog pribora.

Zamjenik gradonačelnika Beča i član gradske vlade zadužen za obrazovanje. Christoph Wiederkehr, kaže da trenutna inflacija ima veliki utjecaj na srednji sloj stanovništva.

 - Stoga je posebno važno da pomognemo zaposlenim roditeljima čija djeca pohađaju cjelodnevne škole. Ova vrsta škole je izuzetno značajna za kompatibilnost porodice i posla i obezbjeđuje jednake mogućnosti u obrazovnom sistemu. Svaki cent uložen u obrazovanje je dobitak za djecu – navodi Wiederkehr.

Grad je za narednu školsku godinu za besplatne obroke izdvojio više od 44 miliona eura, saopćeno je iz Ureda grada Beča.

federalna.ba/Fena

Beč škole obroci
Indija visoke temperature škole
0 21.05.2024 10:21
Sigurnost bezbjednost škole Lukavac pucnjava ranjavanje
0 14.05.2024 17:57
škole Kanton Sarajevo
0 14.05.2024 12:33