Belgijanci recilkliraju kosu odsječenu u frizerskim salonima
(Izvor: YVES HERMAN/REUTERS)

Belgijanci recilkliraju kosu odsječenu u frizerskim salonima

Frizeri širom Belgije pakuju odsječenu kosu u salonima koju kasnije prosljeđuju jednoj nevladinoj organizaciji koja ju reciklira radi zaštite životne sredine. "Projekat za recikliranje kose" stavlja pramenove i lokne u mašinu koja ih pretvara u kvadrate koji se mogu koristiti za apsorpciju ulja i drugih ugljovodonika koji zagađuju životnu sredinu ili za izradu biorazgradivih kesa.

Suosnivač projekta Patrik Jansen objasnio je da jedan kilogram kose može da upije između sedam i osam litara ulja i ugljovodonika, te da se kvadrati napravljeni od kose mogu staviti u odvode kako bi upili otpadnu vodu prije nego što dođe do rijeke.

"Naši proizvodi su još više etični zbog činjenice da se proizvode lokalno i nisu uvezeni sa druge strane planete. Proizvode se ovdje kako bismo riješili lokalne probleme", izjavio je Jansen za Reuters. Na internet stranici projekta napominje se da kosa ima moćna svojstva: jedna dlaka može da podrži 10 puta veću težinu od svoje, upija masti i ugljovodonike, rastvorljiva je u vodi i veoma elastična zbog keratinskih vlakana.

Menadžerka frizerskog salona "Heliode" u Briselu Isabel Walkiddis jedna je od nekoliko desetina frizera u Belgiji koji plaćaju malu naknadu projektu za prikupljanje odsječene kose.

"Ono što mene lično motiviše jeste da se odsječena kosa u današnje vrijeme samo baca u kantu za smeće, a znam da se mnogo toga može uraditi s njom", rekla je Walkiddisova.

federalna.ba/Srna

Belgija kosa frizerski saloni reciklaža
dojave o bombama škole Belgija
0 27.11.2023 12:02
Dan primirja u Prvom svjetskom ratu Dan primirja Belgija Palestina Gaza protest
0 11.11.2023 22:06
Belgija narandžasti meteoalarm oluja saobraćaj u prekidu
0 02.11.2023 13:40
Belgija Švedska utakmica ubistvo ubojstvo
0 17.10.2023 23:30
Švedska Belgija Brisel
0 17.10.2023 10:53