Belfast, glavni grad Sjeverne Irske, svake godine privlači milione turista

 Belfast, glavni grad Sjeverne Irske, svake godine privuče milione turista iz mnogih dijelova svijeta.

Belfast je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni grad Sjeverne Irske. Najveći je grad u Sjevernoj Irskoj i u provinciji Ulster, a drugi je po veličini na otoku Irskoj, poslije Dublina.

Grad je smješten na ušću rijeke Lagan i nalazi se na mjestu idealnom za trgovinu koja je proslavila Belfast. Okružuju ga brda Castlereagh i Antrim. Grad leži na granici okruga Antrim i Down.

Područje Belfasta nastanjeno je od bronzanog doba. Veliki prsten, prahistorijski krug 5.000 godina star, nalazi se blizu grada, a ostaci utvrđenja iz željeznog doba mogu se vidjeti i danas po okolnim brdima.

Postao je značajnije naselje u 17. stoljeću kada su ga naselili Englezi i Škoti. Belfast je cvjetao kao trgovački i industrijski centar u 18, 19. i 20. stoljeću, a zahvaljujući naprednoj industriji platna, konopaca, duhana, te brodogradnji postao je najjači industrijski centar u Irskoj. Na početku 20. stoljeća, Belfast je bio veći grad od Dublina.

Belfast je jedan od najposjećenijih gradova u Velikoj Britaniji, a drugi najposjećeniji na otoku Irskoj.

Ovaj lučki grad privlači milione turista brojnim znamenitostima, uključujući šume, parkove, jedinstvenu prirodu, historijske građevine, muzeje i katedrale.

federalna.ba/Fena

Belfast turizam